Rusija
Foto: AP/Jean-Francois Badias (STR)

Suprug Julije Navaljne, Aleksej,  bio je najistaknutiji ruski opozicioni lider u poslednjoj deceniji.

Ova odluka suda može imati ozbiljne posledice za Juliju Navaljnu, koja je obećala da će nastaviti rad svog supruga. Ako se vrati u Rusiju, suočava se sa hapšenjem. Ovo je još jedan primer kako ruske vlasti nastavljaju da vrše pritisak na opozicione figure.

Optužbe protiv Julije Navaljne, koje su podignute u odsustvu, odnose se na njeno navodno "učešće u ekstremističkom društvu". Ove optužbe mogu biti povezane sa presudom moskovskog suda iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane sa Navaljnim zabranjene, nazivajući ih "ekstremistima", prenosi Blic.

"Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac. Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva sa tri metra u kojoj je ubio Alekseja", napisala je Julija Navaljna na društvenoj mreži Iks.

Julija Navaljna nedavno je izabrana za predsedavajućeg Fondacije za ljudska prava sa sedištem u SAD, neprofitne organizacije koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. Izjavila je da će iskoristiti svoju ulogu da pojača borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading