Meta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, objavila je značajno ažuriranje svoje politike mržnje, zabranjujući upotrebu termina "cionizam" u objavama. Ova odluka je dočekana sa zadovoljstvom od strane pro-izraelskih grupa, koje su izrazile zadovoljstvo proširenim zabranama Meta platforme za korišćenje termina "cionista". Kompanija će uklanjati sadržaj sa svojih platformi, uključujući Fejsbuk, Instagram i Threads, koji koriste ovaj termin kako bi kritikovali Izraelce. Pored toga, Meta će zabraniti sadržaj koji se odnosi na tvrdnje da "cionisti kontrolišu svet ili medije".

U intervjuu za Novara Media, ekspert za antisemitizam Brendan Mekgiver opisao je ovu objavu kao "problematičnu", navodeći da će ona oslabiti borbu protiv pravog antisemitizma. Odluka Meta-e dolazi nakon meseci istraživanja istorijske i trenutne upotrebe ovog termina na društvenim mrežama, posebno usred aktuelnog sukoba u Gazi. Kompanija je konsultovala preko 145 istoričara, grupa za ljudska prava, pravnih eksperata i zagovornika slobode izražavanja širom sveta prilikom donošenja ove odluke.

Ova objava je izazvala snažne reakcije korisnika društvenih mreža. Jedan korisnik je izrazio sumnju, sugerišući da zabrana Marka Cukerberga na tvrdnje kao što su "cionisti kontrolišu svet ili medije" samo služi da ojača uverenje da cionisti zaista vrše kontrolu nad globalnim poslovima i medijima.

Meta se suočila sa intenzivnom pažnjom zbog svoje prakse moderacije sadržaja vezanog za Bliski istok. Kritičari i određene grupe optužile su kompaniju za cenzurisanje sadržaja koji podržava Palestince na svojim platformama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading