Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Arhivski dokumenti sa skinutom oznakom tajnosti otkrivaju planove za proširenje NATO-a, uključujući potencijalni ulazak Ukrajine i drugih država u alijansu. Ovaj memorandum, upućen Entoniju Lejku, savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost, ističe potrebu za tajnom pripremom proširenja, s obzirom na osetljivost Rusije.

Memorandum naglašava potrebu za podrškom "mogućnosti članstva Ukrajine, baltičkih i južnih država" u NATO, ali ističe da ovo ne može biti javno istaknuto zbog osetljivosti situacije sa Rusijom. Autori dokumenta, Aleksandar Veršbou, Nikolas Berns i drugi, predlažu ozbiljan dijalog sa Moskvom, istovremeno naglašavajući da se ovo ne sme mešati sa učešćem Rusije u odlukama o članstvu ili pravom veta.

Bil Klinton o proširenju NATO-a i odnosu sa Rusijom

Transkript sastanka u Beloj kući 1997. otkriva Klintonovu želju da stvori NATO koji ne predstavlja pretnju Rusiji, ali omogućava SAD i Kanadi da ostanu u Evropi i sarađuju sa Rusijom i drugim zemljama. Klinton se usprotivio obećanju da bivše sovjetske zemlje neće moći da uđu u NATO, izjavljujući da bi to bilo loše za izgradnju novog NATO-a i nove Rusije.

Zamenik šefa Stejt departmenta Stroub Talbot sugerisao je 2000. godine da će pod novim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom "sledeći krug širenja NATO-a biti lakši", s obzirom na Putinovu percepciju glavnih pretnji u islamizmu i Kini, dok se Jeljcin emotivno odnosio prema NATO-u.

(vz.ru)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading