GDE JE NESTAO VLADIMIR KARA-MURZA? Putinovog najvećeg neprijatelja niko nije video od 2. jula
Foto: AP/Tanjug/Ap


Vladimir Kara-Murza, politički zatvorenik broj jedan u Rusiji, navodno je prebačen u zatvorsku bolnicu, a njegova supruga i advokati izražavaju duboku zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja. Kara-Murza je osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom za diskreditaciju ruske vojske i izdaju, što je jedna od najstrožih kazni ikada izrečenih političkom protivniku. Njegovo zdravstveno stanje je dodatno ugroženo nakon što je razvio polineuropatiju, a njegova supruga ističe da mu je lečenje onemogućeno u kaznenim kolonijama u Omsku, gde je premešten.

Kara-Murza je premešten u zatvorsku bolnicu u sibirskom gradu Omsku na "kontrolu", ali od tada mu se gubi svaki trag. Njegova supruga Jevgenija i advokati su izrazili zabrinutost za njegovo zdravlje, posebno imajući u vidu njegovo hronično stanje. Njegovo stanje se pogoršalo tokom boravka u samici, a advokati su nemoćni jer im je onemogućen pristup Kara-Murzi u bolnici.

Zapadni zvaničnici, uključujući i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lamija, reagovali su na vesti o premeštaju Kara-Murze u bolnicu i nedostatak informacija o njegovom stanju. Ministar Lami je pozvao Rusiju da oslobodi Kara-Murzu iz humanitarnih razloga i izrazio duboku zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje.

Sumnjive bolesti i trovanja

Kara-Murza je bio izložen sumnjivim bolestima i pokušajima trovanja, a prvi pokušaj trovanja dogodio se 2015. godine u Moskvi. Nakon ubistva njegovog kolege Borisa Njemcova, postojala je velika zabrinutost za njegovu bezbednost. Samo dve godine kasnije, Kara-Murza je završio u bolnici sa identičnim simptomima, a dijagnostikovan mu je "toksični uticaj" nepoznate supstance.

Novi zakon koji zabranjuje "diskreditaciju" ruske vojske usvojen je u pokušaju da se obuzdaju kritike na račun Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Grupa za ljudska prava "OVD-Info" izvestila je o broju ljudi koji su suočeni sa krivičnim prijavama zbog protivljenja ruskom ratu u Ukrajini, dok je grupa "Memorijal" proglasila Kara-Murzu političkim zatvorenikom i pozvala na njegovo oslobađanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading