SVET U OPASNOSTI!  Najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija otkriva šokantne detalje o olujama peska i prašine, od 2025. do 2034. sledi PAKAO!
EPA/ALI HAIDER

Ujedinjene nacije suproglasile deceniju od 2025. do 2034. godine kao Deceniju Ujedinjenih nacija za borbu protiv oluja peska i prašine. Ove ekstremne vremenske nepogode su sve učestalije i prete zdravlju i ekonomiji, od centralne Afrike do severne Kine. Ambasador Ugande pri UN, Godfrey Kwoba, koji je predstavio rezoluciju u ime Grupe 77, moćne grupe od 134 zemlje u razvoju i Kine, izjavio je da inicijativa ima za cilj "zaustavljanje i ublažavanje negativnih efekata oluja peska i prašine" kroz "međunarodnu i regionalnu saradnju". Skupština je usvojila rezoluciju konsenzusom, uz udarac čekića od strane predsednika skupštine Denisa Francisa.

U izveštaju Ujedinjenih nacija o konvenciji za borbu protiv dezertifikacije iz 2022. godine, navodi se da su oluje peska i prašine "dramatično povećale učestalost u poslednjim godinama." Izveštaj ističe da ove oluje mogu pogoršati respiratorne bolesti, uništiti useve i stoku, i povećati proces dezertifikacije, iako je dokumentacija o njihovom uticaju ograničena. Konvencija je procenila da godišnje u atmosferu uđe 2 biliona tona peska i prašine, uglavnom u suvim područjima i polu-vlažnim regionima sa malo vegetacije. Većina emisija potiče iz prirodnih uslova, ali suša i klimatske promene dodatno pogoršavaju problem, navodi se u izveštaju. Procenjeno je da "najmanje 25% globalnih emisija prašine potiče iz ljudskih aktivnosti" poput neodrživog upravljanja zemljištem i upotrebe vode.

Kao deo inicijative u trajanju od decenije, Generalna skupština je saopštila da će Organizacija UN za hranu i poljoprivredu promovisati prakse ublažavanja u zemljama pogođenim olujama peska i prašine, uključujući "održivo upravljanje zemljištem, agrošumarstvo, zaštitne pojaseve, pošumljavanje i programe obnove zemljišta." Rezolucija takođe poziva na globalnu saradnju radi unapređenja sistema ranih upozorenja i deljenja vremenskih informacija važnih za prognoziranje oluja peska i prašine.

Usvajanje rezolucije dolazi dva dana pre Međunarodnog dana borbe protiv oluja peska i prašine, 12. jula, koji je Generalna skupština proglasila prošle godine i koji će biti prvi put obeležen. Ta rezolucija poziva zemlje da obeleže taj dan obrazovnim i drugim aktivnostima koje podižu javnu svest o važnosti borbe protiv oluja peska i prašine za javno zdravlje, unapređenje korišćenja zemljišta, unapređenje bezbednosti hrane i životnih uslova, i promociju "otpornosti na klimatske promene."

(AP)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading