Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock

IDF saopštile da su završile svoj dvonedeljni napad u naselju Šedžaja u gradu Gazi, tokom kojeg je srušeno osam glavnih tunela i ubijeno više od 150 naoružanih ljudi.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant navodi da je postizanje dogovora o taocima, uz vojnu operaciju u Gazi za uništavanje Hamasovih sposobnosti, dostojna, ispravna i neophodna stvar.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Galant: Država da ispita i mene i Netanijahua u vezi propusta kod napada Hamasa


Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je danas na formiranje državne  komisije koja bi istražila napad koji je izveo Hamas 7. oktobra na teritoriji Izraela i neuspeh izraleske vlade da to spreči, a koja bi uključila i njega kao ministra i premijera Benjamina Netanjahua.

Galant je to izjavio na ceremoniji dodele diploma novim oficirima, kojoj je prisustvovao i Netanijahu, čija je koaliciona vlada već opterećena sukobima, prenosi Rojters.

Državna istraga, rekao je Galant, "mora da bude objektivna, treba da ispita sve nas, one koji donose odluke i one koji ih sprovode, vladu, vojsku i bezbednosne agencije".

"Mora da istraži mene, ministra odbrane, mora da istraži premijera“, rekao je izraelski ministar uz klicanje publike, navodi agencija.

Netanjahu je odbacio ranije pozive za državnu istragu napada Hamasa 7. oktobra koji je zatekao Izrael i izazvao rat u Gazi, rekavši da istragu o tome šta se dogodilo treba sprovesti nakon završetka rata.
 

Netanjahu: Privržen sam okvirnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da ostaje privržen okviru o prekidu vatre u Gazi o kojem se pregovara i optužio palestinsku islamističku grupu Hamas da postavlja zahteve koji su mu u suprotnosti.

"Posvećen sam okvirnom sporazumu za oslobađanje naših talaca, ali ubice iz Hamasa se drže zahteva koji su u suprotnosti sa okvirom, koji ugrožavaju Izrael", rekao je Netanjahu, preneo je Rojters.

On je obećao da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa sve dok ne postigne sve ciljeve, preneo je Tajms of Izrael.

"Odlučni smo da upotpunimo pobedu", rekao je izraelski premijer na ceremoniji dodele diploma u oficirskoj školi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Netanjahu je naveo ciljeve rata kao eliminaciju vlasti Hamasa u Pojasu Gaze, povratak svih izraelskih talaca kući, sprečavanje svake buduće pretnje Izraelu iz Gaze i povratak raseljenih Izraelaca u svoje domove na jugu i severu.

"Ima onih koji pitaju koliko će trajati kampanja. Imam dve reči: Do pobede. Do pobede, čak i ako bude potrebno vreme", istakao je on.

 

Izraelski lovci gađaju položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni lovci gađaju položaje Hezbolaha na jugu Libana, a mete su zgrade koje koristi ta libanska grupa, saopštava izraelska vojska.

"Među metama bile su vojne zgrade koje koristi grupa u oblastima Jarin, Ramija El Džibin i Tir Harfa", navodi izraelska vojska.

(Times of Israel)

 

 

IDF: Ubijena dva hamasovca, nađeno skladište oružja u objektu UNRVA

Izraelska vojska saopštila je da je ubila dva operativca Hamasa u napadu na centralni deo Pojase Gaze.

 

 

Galant: Izraelska vojska stvorila mogućnosti da se postigne dogovor o taocima

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koje deluju u Gazi stvorile "određene mogućnosti" za Izrael da postigne dogovor sa Hamasom da bi se olakšalo oslobađanje 120 talaca koje drži ta teroristička grupa.

Govoreći na ceremoniji dodele diploma na Izraelskom koledžu za nacionalnu odbranu, Galant je rekao da su "odlučne akcije bezbednosnog sistema stvorile uslove za povratak talaca", preneo je Tajms of Izrael.

Napad IDF-a u Južnom Libanu

Nekoliko operativaca Hezbolaha koji su ranije primećeni kako ulaze u zgradu u južnom Libanu, bili su meta vazdušnog napada, saopštila je izraelska vojska.

 

 

Operativce su identifikovale trupe 228. brigade „Alon” pomoću drona. Nedugo kasnije u zgradu je udario borbeni avion.

Kirbi: "Oprezno smo optimistični" po pitanju pregovora o prekidu vatre u Gazi

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države "oprezno optimistične" u pogledu pregovora o prekidu vatre u Gazi.

"Oprezno smo optimistični oko toga da stvari idu u dobrom smeru. I dalje postoje praznine između dve strane (Izraela i Hamasa), ali verujemo da se one mogu suziti, a to je ono što (izaslanik Bele kuće za Bliski istok) Bret Mekgurk i direktor CIA Bil Berns trenutno pokušavaju da urade", rekao je Kirbi za Si-En-En (CNN). Predsednik SAD Džo Bajden krajem maja detaljno je izneo predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca u Gazi i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povlačenje Izraela iz Gaze i obnova enklave. Hamas je prihvatio ključni deo američkog plana, odustajući od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma.

Galant za dogovor o puštanju 120 talaca

Ministar odbrane Joav Galant rekao je da su trupe IDF koje deluju u Gazi stvorile „ograničene mogućnosti” za Izrael da postigne dogovor sa Hamasom kako bi olakšao povratak 120 talaca koje drži ta teroristička grupa.

Govoreći na ceremoniji dodele diploma na koledžu za nacionalnu odbranu Izraela, Galant je rekao da su odlučne akcije bezbednosnog sistema stvorile uslove za povratak talaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading