brod
Foto: Alo/Shutterstock

Kako se navodi, posada je otkrila tri broda oko 200 kilometara severno od prolaza Amčitka na Aleutskim ostrvima, a malo kasnije, posada helikoptera iz vazdušne stanice obalske straže Kodijak primetila je četvrti brod, oko 135 kilometara severno od prolaza Amukta.

"Sva četiri broda Narodne Republike Kine plovila su u međunarodnim vodama, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD, koja se proteže 200 nautičkih milja (370 kilometara) od obale SAD", navodi se u saopštenju, prenosi AP. Komandant 17. okruga obalske straže Megan Din rekla je da je kinesko prisustvo delovalo u skladu sa međunarodnim pravilima i normama, ali da su se američka plovila približila da bi obezbedila da "ne bude poremećaja u interesima SAD u pomorskom okruženju oko Aljaske".

Ovo nije prvi put da kineski brodovi plove u blizini voda Aljaske, nakon što je u septembru 2022. u Beringovom moru primećena krstarica sa vođenim raketama iz Kine, dok su godinu dana ranije uočeni kineski brodovi oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading