rakete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Odluka o razmeštanju američkih raketa dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine je gruba pogrešna procena obe zemlje, pokazujući svetu njihovu usredsređenost na podrivanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti, izjavio je Konstantin Gavrilov, predsednik ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontrole naoružanja za RIA Novosti.

- Svesno ili podsvesno, američki stratezi dovode do zaključka da je, sa tehničke i teorijske tačke gledišta, Evropa ta koja rizikuje da postane eventualno poprište zaoštravanja vojno-političkih tenzija sa katastrofalnim posledicama. Da li je za njih mitska solidarnost važnija od bezbednosti miliona evropskih građana? – rekao je diplomata.

Prema rečima Gavrilova, ova odluka je "gruba pogrešna procena Sjedinjenih Država i Nemačke, koja pokazuje celom svetu njihovu tvrdoglavu rešenost da potkopaju međunarodnu bezbednost i stratešku stabilnost".

- Očigledno, u Vašingtonu i Berlinu su pouke prošlosti konačno zaboravljene, kako god bilo, istorija pokazuje da će Amerikanci pre ili kasnije morati da se dogovore sa nama i da sav taj „hardver” vrate sebi ili da ga unište - zaključio je šef delegacije.

Ranije je Pentagon saopštio da će Sjedinjene Države 2026. godine početi da raspoređuju u Nemačkoj sisteme za dugog dometa koji će znatno nadmašiti oružje koje se već nalazi u Evropi. Reč je, pre svega Tomahavk i „hipersoničnom oružju“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading