Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Izraelska vojska je naredila stanovnicima grada Gaze da se evakuišu, zbog pojačanih operacija na severu grada. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ostaje privržen okviru o prekidu vatre u Gazi o kojem se pregovara. Hamas, sa druge strane, saopštava da još nisu dobili nove informacije u vezi sa pregovorima.

Kraj bloga

Guteres: Ne postoji alternativa UNRVA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da ne postoji alternativa Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) i da je 118 zemalja podržalo tu humanitarnu organizaciju kao neophodnu.

"Moj apel svima je sledeći: zaštitite UNRVA, zaštitite osoblje UNRVA i zaštitite mandat UNRVA, uključujući finansiranje. Da budem jasan, nema alternative UNRVA", rekao je Guteres na konferenciji o prikupljanju sredstava za UNRVA u Njujorku.

Bajden: Izrael i Hamas pristali na okvirni sporazum o prekidu vatre

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas da su Izrael i Hamas pristali na okvir sporazuma u kojem se predviđa i prekid vatre u Gazi.

"Pre šest nedelja postavio sam sveobuhvatan okvir kako postići prekid vatre i vratiti taoce kući. Ima još posla koji treba da se urasdi i to su složena pitanja, ali o ovom okviru su se sada složili i Izrael i Hamasa. Moj tim napreduje i odlučan sam da završim posao", napisao je Bajden u objavi na društvenoj mreži Iks.

Izrael i Hamas još nisu potvrdili saopštenje američkog predsednika.

Hamas: Posleratnom Gazom i Zapadnom obalom upravljala bi nestranačka vlada

Hamas je tokom pregovora o prekidu vatre sugerisao da bi nezavisna vlada sastavljena od nestranačkih ličnosti mogla da upravlja posleratnom Gazom i Zapadnom obalom, rekao je član političkog biroa palestinske grupe Husam Badran, dok je drugi izvor iz Hamasa rekao da bi to otvorilo put palestinskim nacionalnim izborima.

"Predložili smo da nestranačka vlada upravlja Gazom i Zapadnom Obalom nakon rata", naveo je Badran u saopštenju o tekućim pregovorima između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država.

Badran tvrdi da je upravljanje Gazom posle rata unutrašnja stvar Palestine bez ikakvog spoljnog mešanja i da oni neće razgovarati dan posle rata u Gazi ni sa kim sa strane.

Potencijalna vlada će "upravljati poslovima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali u početnoj fazi nakon rata, otvarajući put za opšte izbore", rekao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD, pojačali su napore ove sedmice da se zaključi sporazum o prekidu vatre koji ima za cilj okončanje rata u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Predsednik SAD Džozef Bajden je krajem maja detaljno izneo predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz Izraela, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i obnovu enklave.

Hamas je prihvatio ključni deo američkog plana, odustajući od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da sporazum ne sme da spreči Izrael da nastavi borbe dok se ne ispune njegovi ratni ciljevi, odnosno potpuno uništenje Hamasa.

(Times of Israel)

Hezbolah izveo napad na izraelske vojne položaje

Libanska oružana grupa Hezbolah tvrdi da je napala grupu izraelskih vojnika u blizini vojne lokacije u severnom izraelskom naselju Hanita.

Napad je izveden u 9.50 ujutro dok su trupe izvodile radove na utvrđivanju i rušenju, navodi grupa u izjavi na Telegramu.

Nije iznela pojedinosti o rezultatima napada.

Borelj: UNVRA može računati na nepokolebljivu podršku EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj  rekao je da je UNVRA slamka spasa za 5,9 miliona palestinskih izbeglica i kamen temeljac regionalne stabilnosti.

“Povećanje finansiranja je važnije nego [ikad] za održavanje vitalnih usluga. Kao najveći donator s 500 miliona eura godišnje, računajte na nepokolebljivu podršku EU-a”, napisao je Borelj na platformi Iks.

 

 

IDF u štabu UNRVA u Gazi pronašla komandnu sobu Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u štabu Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) pronašla komandnu sobu Hamasa.

Ranije ove nedelje, IDF je izvršio raciju na kompleks gde je sedište UNRVA, koje poslednjih meseci nije u upotrebi, a racija je izvršena u okviru ofanzive koju je izvela 99. divizija vojske u zapadnim i južnim delovima Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je u okviru kompleksa otkrila mrežu tunela Hamasa, prostorije za posmatranje izraelskih snaga i desetine oružja, uključujući rakete, mitraljeze, minobacače, eksplozive i granate.

Vojska je takođe otkrila da su uhvaćeni i operativci Hamasa koji su pokušali da pobegnu iz štaba UNRVA.

IDF je takođe navela i da je u obližnjoj univerzitetskoj zgradi locirala podzemnu laboratoriju za pravljenje bombi.

(Times of Israel)

"Tokom izraelske sedmodnevne ofanzive prikupljeno 60 tela"

Služba za hitne slučajeve Gaze saopštila je danas da je tokom izraelske sedmodnevne ofanzive prikupljeno oko 60 tela Palestinaca iz oblasti Tel Al-Have i kvarta Sabra u Gazi, kao i da su se izraelske snage preko noći povukle iz nekih delova enklave.

Nakon povlačenja izraelska vojska je ostavila uništene kuće i puteve u najvećoj urbanoj oblasti palestinske enklave, saopštili su stanovnici i spasilačka služba, prenosi Rojters.

Izraelska ofanziva odigrala se dok su posrednici koje podržavaju SAD nastojali da finalizuju mirovni sporazum kojim bi bili oslobođeni preostali taoci koje su militanti Hamasa oteli u napadu 7. oktobra.

Izraelska vojska nastavlja akcije širom Pojasa Gaze. Naredila je stanovnicima grada Gaze da se evakuišu, zbog pojačanih operacija na severu grada.

Akcije IDF-a i na jugu palestinske enklave. Trupe tvrde da su akcije bile usmerene na pripadnike Hamasa. Kako kažu, u akciji su ubile teroriste koji stoje iza raketnog napada koji je bio usmeren iz Rafe ka izraelskim pograničnim zajednicama.

Strani lekari u Gazi, sa druge strane, tvrde da Izrael koristi specijalne gelere za sakaćenje i da njima cilja decu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading