VLADA PRELOMILA, OVO JE KONAČNA ODLUKA! Zabranjuju se mobilni telefoni u školama, ne mogu se koristiti ni za nastavu!
Alo

Mobilni telefoni će biti zabranjeni u italijanskim učionicama u novoj školskoj godini, prema uredbi koju je u četvrtak izdala desničarska administracija premijerke Đorđe Meloni.

Ovu meru je uveo ministar obrazovanja Đuzepe Valditara iz nacionalističke stranke Liga i ima za cilj da zabrani upotrebu pametnih telefona u školama, uključujući i u nastavne svrhe. Tableti i računari se i dalje mogu koristiti uz saglasnost nastavnika.

Valditara je dalje najavio ponovno uvođenje „školskog kalendara” u koji se zadaci moraju zapisivati rukom, omogućavajući roditeljima da prate obrazovanje svoje dece.

„Moramo ponovo da navikavamo našu decu na olovku i papir“, rekao je ministar.

Zabrana mobilnih telefona u italijanskim školama je na snazi već nekoliko godina, ali nije bila široko sprovedena. Druge zemlje su uvele slične mere poslednjih godina kako bi stvorile bolje okruženje za učenje za školsku decu.

Italijansko ministarstvo obrazovanja preimenovano je u Ministarstvo obrazovanja i zasluga nakon što je Melonijeva desničarska koalicija preuzela dužnost u oktobru 2022. Promena treba da odražava jači naglasak na individualnim dostignućima.

Do sada je i u nekoliko škola u Srbiji ukinuto korišćenje mobilnih telefona na nastavi, ali odluka ostaje individualnog karaktera, budući da još uvek nema odluke Vlade koja bi defibisala ovu oblast.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading