crkva sv petra i pavla u bijelom polju
Foto: Printscreen/YouTube/ BIM Math

Nakon više decenija čekanja, Bijelo Polje će konačno dobiti duhovni centar kakvo zaslužuje mesto u kojem je napisana najstarija sačuvana knjiga srpske kulture, Miroslavljevo Jevanđelje

Prva faza projekta uključuje kupovinu preostalog dela placa sa kojim bi se napravila neophodna celina za izgradnju ovog veličanstvenog objekta, neophodnog, kako vernicima Bijelog Polja, tako i hodočasnicima, gostima i turistima iz drugih krajeva sveta.

Druga faza podrazumeva uređenje terena i samu izgradnju objekta koji će, između ostalog, sadržati veliku salu za proslave, kancelarije, dnevni restoran, narodnu kuhinju, sobe za hodočasnike i riznicu koju će krasiti kulturno i istorijsko blago Bijelog Polja.

crkva sv petra i pavla u bijelom polju

YouTube/ BIM Math

 

 

Podsetimo, na neddavno otvorenoj izložbi fotografija na platnu svih crkava i manastira sa teritorije opštine Bijelo Polje, u letnjikovcu manastira sv Jovana Krstitelja u bjelopoljksom naselju Crnča, prisutnima se obratio jedan od organizatora tog divnog događaja za bjelopoljski kraj, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore, gospodin Željko Čurović.

Savez Srba iz Crne Gore sa sedištem u Beogradu, u saradnji sa Pravoslavnom fondacijom i Udruženjem „Ava“, posvetio je ovogodišnji rad skupljanju sredstava za izgradnju kuće Kneza Miroslava u Bijelom Polju.

Predsednik Saveza Željko Čurović kazao je za "Srpsku RTV" je ova organizacija, zajedno sa pravoslavnom Fondacijom koju je osnovala, sa blagoslovom počivšeg Mitropolita Amfilohija, posvetila 2024. godinu knezu Miroslavi, odnosno njegovom Jevanđelju, tako što će sve svoje aktovnosti usmjeriti za izgradnju konaka pored Petrove crkve u Bijelom Polju.

,,Večerašnja izložba je jedna od početnih manifestacija za pomoć za izgradnju konaka Kneza Miroslava u kojoj nam se pridružilo i Udruženje ,,Sveti ava Justin Ćelijski” i njihov predsednik, profesionalni fotograf koji je fotografisao crkve i manastire na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Srpska Pravoslavna Crkvena Opština Bijelo Polje poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu i ugrade sebe u ovo bogougodno delo. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading