Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

Viktor Orban ponovo okuplja "davno raspušteni evropski bend", šire poznat kao Habzburško carstvo, piše "Politiko" o osnivanju Orbanovog desnog pokreta "Patriote za Evropu" u Evropskom parlamentu.

"Politiko" ukazuje da novi poslanički klub mađarskog premijera obuhvata jezgro teritorija bivših habzburških zemalja, odnosno Austriju, Češku i Mađarsku, a medij dodaje i kako je Orban već rekao da će njegova politička formacija "poleteti kao raketa" i vrlo brzo postati najveća grupa evropske desnice.

Ne hvali se on u prazno, jer francusko Nacionalno okupljanje je u ponedeljak potpisalo sporazum sa Patriotama, a i italijanska Liga, pridružila se rastućoj listi istaknutih partija tvrde desnice od Španije do Holandije.

Uprkos tome što su Francuzi najbrojniji u grupi, očekuje se da klubom poslanika dominiraju Orban i njegovi habzburški saveznici, pogotovo ako namame i populističke partije iz Slovenije i Slovačke, "što se čini verovatnim". 

"Pošto je upravo vrsta nacionalizma koju 'Patrioti' propovedaju dovela do uništenja Habzburškog carstva 1918. godine, njihov sve dublji savez je nešto iznenađujuće. Do sada je jedino što je ujedinjavalo političare iza 'Patriota' bilo međusobno nepoverenje. Slobodarska partija Austrije je, na primer, decenijama tražila reparacije od Čeha za Austrijance koji su posle Drugog svetskog rata bili prognani i proterani iz bivše Čehoslovačke. U međuvremenu, jedno od retkih pitanja oko kojih su se Česi, Slovaci, Mađari i Slovenci mogli složiti bilo je koliko su Austrijanci bili nadmoćni", navodi "Politiko".

Razlog njihovog pomirenja je Viktor Orban, jer, kako dodaje medij, "za populiste iz regiona jasno je da je to pobednička formula".

Navodeći kako je Robert Fico nedavno pohvalio Orbanov put u Moskvu, "Politiko" podseća na trajne tenzije između njihovih zemalja zbog "800-godišnje dominacije Mađarske nad slovačkom etničkom nacijom, koja je okončana 1918. godine".

Ova njihova sve bliža veza, dodaju, u velikoj meri objašnjava se privlačnošću Orbanovih "Patriota" u centralnoj i istočnoj Evropi. 

Uz to, svi "Patriote" dele izrazito pozitivno mišljenje o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom ratu protiv Ukrajine. 

"Sa izuzetkom Austrije, stranke krajnje desnice koje su se do sada pridružile Patriotima dolaze iz zemalja članica NATO-a. Ali, većina ne krije svoje poštovanje prema ruskom lideru, koje se kreće u rasponu od nevoljnog divljenja do otvorenog poštovanja", navodi "Politiko", dodajući da grupu spaja i zajednički otpor migracijama.

Orbanova alijansa bi, dodaje medij, uskoro mogla da postane politički velikan, kako u regionu, tako i širom EU. Od druge violine Habzburškog carstva, Mađarska bi veoma lako mogla da postane vodeća zemlja.

"Ako je potrebno, Orban ima čak i dobrog Habzburga koga može da ubaci u družinu: Eduarda Habzburg-Lotringena, pra-pra-praunuka cara Franca Jozefa. Eduard trenutno služi kao izaslanik Budimpešte pri Svetoj stolici", zaključuje "Politiko".

(RT)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading