Putin i Bajden
Foto: Profimedia/Profimedia


Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da nema nameru da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posebno u vezi sa sukobom u Ukrajini. Bajden je istakao da nema "dobar razlog" za razgovor sa Putinom u ovom trenutku, naglašavajući da je spreman za angažman sa "svim liderima koji žele da razgovaraju", uključujući i Putina.

Bajden je naglasio da nije spreman da razgovara sa Putinom osim ako on nije spreman da promeni svoje ponašanje, dodajući da Putin nije pokazao spremnost za prilagođavanje bilo kakvim promenama u svom ponašanju, posebno u odnosu na neprijateljstva između Moskve i Kijeva. Poslednji telefonski razgovor između Bajdena i Putina održan je krajem decembra 2021. godine, pre eskalacije sukoba u Ukrajini.

Bajden je podsetio da su poslednji put kada su razgovarali, tema razgovora bila pitanja sporazuma o kontroli naoružanja, pre svega onog koji se odnosi na nuklearno oružje u svemiru. Ova informacija ukazuje na značaj i ozbiljnost tema razgovora između dva lidera.

Rusija spremna za dijalog uz sveobuhvatan pristup

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija spremna za razgovore sa SAD, ali samo ako dijalog bude "sveobuhvatan" i obuhvati ne samo pitanja kontrole naoružanja već i ukrajinski sukob. On je istakao da je nemoguće izdvojiti bilo koji pojedinačni segment iz opšteg kompleksa nagomilanih problema, priznajući da obe strane moraju da se angažuju na rešavanju rastućih problema u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi.

Zabrinutost zbog mentalnog stanja i lapsusa

Pominjanje Putinovog imena umesto imena ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tokom zajedničkog događaja u Vašingtonu, izazvalo je zabrinutost zbog Bajdenovog mentalnog stanja. Ovo je posebno istaknuto nakon njegovog nedavnog nastupa u debati protiv Donalda Trampa, što je dodatno podstaklo rasprave o njegovoj sposobnosti da obavlja predsedničke dužnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading