dostava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nakon stupanja na snagu zakona o minimalnoj plati krajem 2023. godine, Njujorčani su suočeni sa 58% povećanjem naknada za dostavu hrane koje plaćaju prilikom korišćenja aplikacija kao što su Uber, DoorDash i Just Eat. Iako su trgovci i vlasnici restorana plaćali skuplje takse za usluge dostave, to se odrazilo na cene koje su prenete na klijente.

Prema izveštaju Odeljenja za zaštitu potrošača i radnika grada Njujorka, ukupne naknade koje su kupci plaćali tokom prvog kvartala 2024. godine iznosile su prosečno 20,1 milion dolara nedeljno, što predstavlja značajan porast od 58% u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, naknade koje su plaćali restorani porasle su za 13% u istom periodu.

Izveštaj takođe naglašava porast zarada kurira za dostavu hrane, uprkos naglom smanjenju napojnica. Prosečna zarada kurira porasla je na 19,26 dolara na sat, što je povećanje od 64% u odnosu na prethodnu godinu. Napojnice su se, s druge strane, smanjile za 60% u istom periodu.

Reakcija kompanija za dostavu hrane

Kompanije za dostavu hrane odgovorile su na novo pravilo o minimalnoj plati podizanjem naknada za usluge, modifikovanjem funkcije davanja napojnica u aplikacijama kako bi troškovi isporuke izgledali niži, kao i implementacijom sistema zakazivanja radi ograničenja broja kurira koji rade u datom trenutku.

Pad broja izvođača koji isporučuju hranu

Izveštaj je takođe otkrio da je broj izvođača koji isporučuju hranu opao za 9% u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnici kompanija poput Uber Eats, Grubhub i DoorDash ističu pad broja izvođača kao dokaz da model minimalne plate ne funkcioniše.

(bloomberg.com)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading