bajden
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden poznat je i kao "kralj gafova"

Izborna kampanja je, kako je rekao tek počela, a ponovio je i da je uveren da može da pobedi Donalda Trampa na izborima u novembru.

Miteran ili Makron?

Mešanje imena zvaničnika iz međunarodne zajednice među najčešćim su gafovima američkog predsednika. Iako možda najupečatljiviji, gaf s NATO samita svakako nije jedini te vrste koji se dogodio Bajdenu ove godine.

Tako se predsedniku SAD u februaru desilo da pomeša predsednike Egipta i Meksika, ali i aktuelnog predsednika Francuske Emanuela Makrona sa njegovim prethodnikom Fransoa Miteranom svega nekoliko dana ranije.

"Seo sam i rekao mu – 'Amerika se vratila.' I Miteran iz Nemačke – mislim, iz Francuske me je pogledao…", rekao je Bajden u Las Vegasu.

Gde je Bajden bio 11. septembra 2001?

Tokom govora povodom godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, Bajden je prošle godine rekao američkim trupama na Aljasci da se seća da je "stajao tamo" dan nakon napada. Bajden, tada senator, zapravo nije posetio lokaciju sve do devet dana nakon katastrofe.

Međutim, imajući u vidu mnogobrojne primere "ulepšavanja" detalja iz svoje prošlosti, možda Bajdenovo prisećanje posledica napada ipak nije bio gaf. 

Irak ili Ukrajina?

Mešanje Ukrajine i Iraka među najčešćim je gafovima američkog predsednika — što i nije toliko začuđujuće, imajući u vidu američku umešanost i njene posledice po obe zemlje. 

ZELENSKI JE PUTIN, A MAKRON JE MITERAN Deset najčuvenijih gafova Džozefa Bajdena (VIDEO)

Alo ilustracija

 

 

Govoreći o podršci NATO-a Ukrajini 28. juna prošle godine, Bajden je komentarisao "ruske napade na Irak". Istom prilikom, premijera Indije Narendru Modija opisao je kao vođu "male zemlje koja je sada najveća na svetu, Kine".

Svega dan kasnije, Bajden je rekao novinarima u Beloj kući da Putin "očigledno gubi rat u Iraku".

Na skupu u Halendejl Biču na Floridi pred međuizbore u novembru 2022. godine, Bajden je svoje mešanje Ukrajine i Iraka pokušao da opravda rečima: "Mislim na Irak jer je tamo umro moj sin".

U stvari, Bo Bajden se vratio kući 2009. i preminuo od raka mozga u SAD 2015. godine.

"Aktuelni" predsednik Tramp

Gafovi u vezi s njegovim republikanskim protivnikom  takođe su među češćima, pa je tako Džozef Bajden u januaru ove godine Donalda Trampa nazvao "aktuelnim" predsednikom SAD.

Dok se hvalio brojem svojih "datih i ispunjenih obećanja" na skupu u januaru ove godine i tvrdio da Amerikanci ponovo počinju da veruju u ekonomiju, Bajden je iskoristio priliku da ispali strelicu ka Trampu. Strelica je, međutim, promašila metu.

"Da vam kažem ko je još to primetio: Donald Tramp... Jeste li videli šta je nedavno rekao... On hoće, on hoće da ekonomija propadne ove godine!? I to aktuelni predsednik", rekao je Bajden, ne ispravivši se nakon omaške.

Bajden protiv Obame

U intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si u maju prošle godine, Bajden se ustremio na bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu, u čijoj je administraciji služio kao potpredsednik, očigledno misleći na Donalda Trampa.

"Ne smemo dozvoliti da Obama, da na ovim izborima isti čovek koji je bio predsednik pre četiri godine, postane predsednik opet", kazao je Bajden.

Crna žena 

Manje od dve nedelje nakon debakla na debati s Trampom, kojim je uspeo da okrene značajan deo demokratskog establišmenta protiv sebe, Bajden je u intervjuu za radio stanicu iz Filadelfije uspeo da pomeša svoju ulogu u Obaminoj administraciji i svoju potpredsednicu Kamalu Haris. U salati od reči koju je servirao tom prilikom, Bajden je greškom sebe nazvao "crnom ženom":

"Uzgred, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prvi potpredsednik, prva crna žena... koja je služila sa crnim predsednikom. Ponosan što imam veze s u prvom crnom ženom u Vrhovnom sudu. Toliko toga možemo da uradimo jer... gledajte, mi smo Sjedinjene Američke Države", rekao je Bajden.

Siromašna deca su podjednako pametna kao bela deca

Bajdenova predizborna kampanja 2020. godine pokazala se kao pravi "rudnik zlata" kada su gafovi u pitanju, od kojih su mnogi nisu bili prijatni. 

Tokom obraćanja azijskim i hispanoameričkim glasačima, Bajden je izjavio da su "siromašna deca podjednako pametna kao bela deca".

Imajući u vidu da je ta dva pojma postavio kao dijametralno suprotna, postavlja se pitanje kakvo mišljenje predsednik iz stranke koja se postavila kao zastupnik prava manjina zapravo misli o manjinama u svojoj zemlji.

Bajden i Zelenski

Foto Tanjug AP

 

 

"Volim da mi deca skaču u krilo"

Tokom iste kampanje, Bajden je, okružen tamnoputom decom, i naizgled u nameri da ilustruje kako su ga ona uvek volela, započeo tiradu o svojim dlakavim nogama.

 

 

"Inače... Imam dlakave noge koje (dlake) postaju plave na suncu. I deca bi dolazila (do mene), posezala u bazen i mazila moje noge, da bi onda gledala kako se dlake opet ispravljaju. Tako da, naučio sam o bubašvabama, naučio sam o tome da mi deca skaču u krilo, a ja volim da mi deca skaču u krilo", rekao je Bajden. 

Rasističke konotacije o fasciniranosti tamnopute dece plavim dlakama, Bajdenov govor je i dalje u najmanju ruku problematičan, posebno imajući u vidu njegovu pređašnju tendenciju da miriše kosu dece, ali i odraslih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading