muškarac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rodom iz Rusije Andrej Kozlov govorio je o torturi koju je pretrpeo u zatočeništvu. Njegovu priču objavio je Volstit džurnal.

- Sve to vreme otmičari su ga tukli i pretili da će ga ubiti, rekao je. Užad su mu zamenjeni lancima na zglobovima i gležnjevima - navodi se u članku.

Čovek je rekao da su ga čuvari na vrućini gađali ćebadima, nekoliko dana mu zabranjivali da ustane sa prljavog dušeka ako je rekao nešto pogrešno, ili ako je bio previše blizu prozora, gde bi, prema rečima čuvara, mogao da bude viđen.

Prema njegovim rečima, u zatočeništvu je izgubio svaku nadu.

U članku se navodi da otmičari nikada nisu dali orkrili svoja prava imena. Prema rečima Kozlova, najokrutniji od njih su u jednom trenutku mogli da im dozvole da malo gledaju TV, a zatim da počnu da im prete da će ih ubiti.

Oslobađanje Kozlova

Kozlova je oslobodila izraelska vojska tokom spasilačke operacije 8. juna, zajedno sa još tri taoca.

Kako je izvestio ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov, diplomate su bile u kontaktu sa njegovim rođacima osam meseci. Šef diplomatskog predstavništva mu je poželeo da se posle proživljene torure vrati normalnom životu.

Nakon puštanja njegovog sina na slobodu, Andrejev otac Mihail ocenio je njegovo fizičko stanje kao „sasvim normalno“, napominjući da nije čak ni smršao, uprkos lošoj ishrani u zatočeništvu.

Kozlova devojka Dženifer i Mihail primetili su da je Andrej posle tako dugog boravka u zatočeništvu psihički dezorijentisan i da mu je sada teško da donosi osnovne odluke.

Hamas je kidnapovo više od 200 ljudi tokom napada na Izrael 7. oktobra. Prema zvaničnim izraelskim podacima, u Pojasu Gaze se i dalje drži 120 talaca, od kojih se 39 smatra mrtvima.

Tokom različitih operacija i humanitarnih napora, 135 talaca je oslobođeno iz hamasovog zatočeništva, brojka koja uključuje mrtve čija su tela uklonjena iz enklave, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading