Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Najmanje 90 Palestinaca je poginulo, a oko 300 povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na kamp El Mavasi, javlja Ministarstvo zdravlja Gaze.

Vojska Izraela potvrđuje navode da je napad ciljao komandante vojnog krila Hamasa. Zvaničnici Hamasa navode da su svi poginuli civili i da Izrael pokazuje da nije za prekid vatre.

Kraj bloga

Izraelski borbeni avioni napadaju infrastrukturu Hezbolaha na jugu Libana

Izraelski borbeni avioni nedavno su udarili na infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, u oblastima Mais al-Jabal, Bani Haiiian i Aita ash-Shab, navodi IDF.

Pored toga, pogođena je i zgrada koju koristi teroristička grupa u Huli.

(Times of Israel)

Ultranacionalistički političar Mihael Ben Ari optužen za podsticanje rasizma protiv Arapa

Ultranacionalistički izraelski političar Mihael Ben Ari optužen je za podsticanje rasizma prema Arapima zbog više svojih javnih izjava u periodu od 2017. do 2023. godine.

U optužnici se navodi da je Ben Ari više puta govorio o izraelskim Arapima kao o “neprijateljima”, “petoj koloni”, “okupatorima” i “naciji ubica” na društvenim mrežama i u mnogim javnim obraćanjima,

Ekstremno desni političar je tvrdio i da izraelski Arapi žele da eliminišu i unište sve Jevreje.

(Times of Israel)

IDF u napadu na Hamasove operativce, 12 mrtvih

IDF je napao izvestan broj Hamasovih operativaca okupljenih u krugu škole pridružene UNRVA-i u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska navodi da je napad izveden na osnovu obaveštajnih podataka Uprave vojne obaveštajne službe, Šin Beta i Južne komande. Hamas je koristio zgradu kao skrovište i lokaciju sa koje je planirao napade na izraelske trupe koje deluju u Gazi.

IDF prenosi da je pre napada preduzela korake da ograniči štetu po civile, uključujući korišćenje preciznog oružja i obaveštajnih podataka.

(Times of Israel)

Četiri vojnika izraelske vojske ranjena u napadu na automobile

Četiri vojnika IDF-a ranjena su u terorističkom napadu sa automobilima u centralnom Izraelu, saopštila je vojska.

Napad se dogodio na raskrsnici Nir Cvi, u blizini vojne baze Tzrifin.

(Times of Israel)

Tajms of Izrael: Sastanak Bajdena i Netanijahua 22. jula u Beloj kući


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastaće se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom 22. jula, dva dana pre obraćanja u američkom Kongresu, rekao je izvor za Tajms of Izrael.

Sastanak će se održati u Beloj kući, a ovo će biti prvi put da je Bajden ugostio Netanijahua u Vašingtonu otkako je premijerov mandat počeo krajem 2022.

Lideri američkog Senata i Predstavničkog doma početkom juna su pozvali Netanijahua da im se obrati u Kongresu, u vreme pojačanih tenzija sa Bajdenovom administracijom zbog izraelskog rata u Gazi.

Obraćanje stranih lidera Kongresu je retka čast koja je generalno rezervisana samo za najbliže saveznike SAD ili istaknute svetske ličnosti.

Netanjahu se već obraćao Kongresu tri puta, poslednji put 2015. godine, a ovim govorom Netanjahu bi postao prvi strani lider koji se četiri puta obratio američkom Kongresu.

Trenutno je po broju obraćanja Kongresu izjednačen sa britanskim ratnim premijerom Vinstonom Čerčilom.
 

Palestinsko predsedništvo: Odgovornost za napad snose i Izrael i Hamas

Palestinsko predsedništvo osudilo je današnji izraelski napad da sigurnu zonu Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 osoba, i saopštilo da odgovornost za gubitak života snosi Izrael, ali i Hamas, koji Tel Avivu daje ''izgovor za nastavak rata uništenja''.

Predsedništvo navodi da shvata da "okupaciji nisu potrebna opravdanja da vrši genocid nad našim narodom'', ali navodi da Hamas takođe snosi odgovornost, prenosi palestinska agencija Vafa.

''Predsedništvo smatra da je pokret Hamas, izbegavanjem nacionalnog jedinstva i pružanjem izgovora okupatorskoj državi, postao partner u snošenju pravne, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze sa svim patnjama, uništavanje i ubijanje nanosi našem narodu'', navodi se u saopštenju.

Kabinet palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozvao je Hamas da svrsta nacionalne interese među prioritete i ubuduće ne daje ''izgovore'' izraelskim snagama za napad na Palestince u Gazi. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading