Izrael
Foto: Alo/Shutterstock

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijen je najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba.

Hamas je negirao tvrdnje pojedinih medija da se ta grupa povlači iz pregovora o primirju nakon najnovijih izraelskih napada.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Islamski džihad: Teške borbe u centru Rafe

Vojno krilo palestinskog Islamskog džihada saopštilo je da nastavlja da napada izraelske trupe i tenkove u južnom gradu Rafa.

"Naši mudžahedini su uključeni u žestoke sukobe sa mitraljeskim oružjem i protivtenkovskim projektilima sa neprijateljskim vojnicima i vozilima usred kampa Jabna u gradu Rafa“, saopštile su Brigade Al Kuds na Telegramu.

Borci su takođe ispalili baraž minobacačkih granata na izraelske vojnike u blizini aerodroma u istočnom Rafi, navodi se u saopštenju.

Kako navode očevici za Al Džaziru, izraelske snage u zapadnim i centralnim delovima grada digle su u vazduh nekoliko kuća.

Medicinski zvaničnici rekli su da su pronašli 10 tela Palestinaca ubijenih od izraelske vatre u istočnim delovima grada, od kojih su neka već počela da se raspadaju.

Savet EU produžio restriktivne mere Iranu


Savet EU produžio je danas do 27. jula 2025. godine restriktivne mere Iranu, kojeg optužuje za vojnu podršku ruskom ratu u Ukrajini i podršku oružanim grupama i subjektima na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, postojeće restriktivne mere i dalje će se  revidirati svake godine.

Sankcije koje je EU uvela Iranu trenutno se primenjuju na 12 osoba i devet subjekata.

One podrazumevaju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU, kao i zabranu davanja sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, fizičkim i pravnim licima koja su predmet sankcija ili u njihovu korist.
 

Izraelske snage uhapsile 15 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Društvo palestinskih zatvorenika kaže da su izraelske snage uhapsile 15 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući jednu ženu i bivše zatvorenike.

Svaki peti Palestinac na okupiranoj palestinskoj teritoriji je u nekom trenutku uhapšen i optužen.

Libanski mediji javljaju da je izraelski dron napao blizu granice


Pro-Hezbolah televizijska mreža al-Maiadeen izveštava o navodnom izraelskom napadu dronom u južnom Libanu.

U izveštaju se navodi da je udar izveden u gradu Marvahin na granici. Izveštaj ne daje detalje o meti udara.

Iz IDF-a nema komentara.

Huti napali izraelski brod u Adenskom zalivu i vojne ciljeve i Eilatu

Huti su saopštili da su tokom jučerašnjeg dana izveli dve vojne operacije, jednu u Adenskom zalivu i jednu u gradu Eilat, u južnom delu Izraela.

Portparol vojske Huta, Jahja Sari, rekao je da je grupa gađala izraelski brod "MSC UNIFIC" u Adenskom zalivu balističkim projektilima i bespilotnim letelicama, pored napada na vojne ciljeve u Eilatu dronovima .

Istakao je da su ovi napadi odgovor na izraelski vazdušni napad na oblast El Mavasi u okviru kojeg se nalazi istoimeni izbeglički kamp, u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca, a ranjeno više od 300, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

Odvojeno, američka Centralna komanda je danas u saopštenju navela da je ''uništila dve bespilotne letelice Huta (UAV) koje podržava Iran i jedan površinski brod bez posade (USV) u Crvenom moru", kao i "jedan UAV u oblasti Jemena pod kontrolom Huta".

"Utvrđeno je da ovi sistemi predstavljaju neposrednu pretnju za američke, koalicione snage i trgovačke brodove u regionu", dodala je američka Centralna komanda.

Huti od novembra ciljaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kako tvrde, u solidarnosti sa palestinskim narodom u Pojasu Gaze.

U nekoliko desetina napada, Huti su potopili dva broda, zaplenili još jedan i ubili najmanje tri pomorca.

(Reuters) 

Halevi: IDF će nastaviti borbe u Gazi i nakon sporazuma sa Hamasom

Izraelski načelnik Generalštaba Herci Halevi saopštio je da će vojska moći da se vrati borbama u Pojasu Gaze nakon sporazuma sa Hamasom, bez obzira na detalje takvog dogovora.

Istakao je da izraelska vojska poslednjih meseci izvršila dovoljan pritisak na Hamas da obezbedi novi sporazum o oslobođanju talaca, kao odgovor na zaključak premijera Benjamina Netanjahua da IDF nije pritiskao Hamas do njegovog insistiranja na ofanzivi u Rafi.

"IDF neće prestati da radi na oslobađanju talaca, onih kojima vreme teško prolazi, i nećemo odustati od nastavka napada na Hamas dok se ovaj cilj ne postigne, a naravno nećemo odustati od sigurnosti za državljane Izraela", poručio je Halevi.

Odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku zbog propusta koji su doveli do napada 7. oktobra, Halevi je rekao da će to odluku doneti kada "zadaci budu obavljeni".

Napomenuo je da se trenutno bavi oslobađanjem talaca, razbijanjem Hamasa i osiguravanjem sigurnosti za Izraelce i istakao da je u više navrata priznao svoju odgovornost.

(Times of Israel) 

Jemenski Huti napali izraelski brod u Adenskom zalivu i vojne ciljeve i Eilatu

Jemenski Huti saopštili su danas da su izveli dve vojne operacije, jednu u Adenskom zalivu i jednu u gradu Eilat, u južnom delu Izraela.

Portparol vojske Huta, Jahja Sari, rekao je da je grupa gađala izraelski brod ''MSC UNIFIC'' u Adenskom zalivu balističkim projektilima i bespilotnim letelicama, pored napada na vojne ciljeve u Eilatu dronovima, prenosi Rojters.

Istakao je da su ovi napadi odgovor na izraelski vazdušni napad na Kan Junis u subotu, u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca, a ranjeno najmanje 300, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena 31 osoba, ranjeno 50

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze, danas je ubijen najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba, saopštili su zdravstveni zvaničnici u enklavi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading