Donald Tramp
Foto: Alo/Tanjug

Rani detalji koji su se pojavili o TomasuKruksu, koga su ubili pripadnici policije, pokazuju mladića koji radi u blizini svog rodnog grada u Pensilvaniji, gde je završio srednju školu 2022. sa reputacijom bistrog, ali tihog druga iz razreda.  

FBI je u nedelju saopštio da njegov profil na društvenim mrežama ne sadrži preteće reči, niti da su otkrili bilo kakvu istoriju problema sa mentalnim zdravljem. Rekli su da je delovao sam i da nisu identifikovali motiv.

U subotu popodne, Kruks je počeo da puca iz poluautomatske puške, koju je kupio njegov otac, rekli su zvaničnici.

Pucnjava je ubila 50-godišnjeg muškarca, teško ranila još dvoje gledalaca i pogodila bivšeg predsednik SAD Donalda Trampa u uvo.

Kruks je bio registrovani republikanac koji bi imao pravo da da svoj prvi glas na izborima 5. novembra na kojima Tramp izaziva predsednika Džoa Bajdena. Javna evidencija pokazuje da je njegov otac registrovani republikanac, a majka registrovana demokrata, i da je kao 17-godišnji Crooks donirao 15 dolara za cilj Demokratske stranke.

„Šokirani smo i tužni kada saznamo za njegovu umešanost. Kruks je obavljao svoj posao bez brige“, rekla je Marsi Grim, administrator Centra za kvalifikovanu negu i rehabilitaciju u Betel parku.

Pre dve godine, Kruks je završio srednju školu, gde nije pokazivao nikakav poseban interes za politiku, kaže jedan drug iz razreda koji je tražio da mu se ne identifikuju. Bio je usredsređen na pravljenje kompjutera i igranje igrica, rekao je drug iz razreda u intervjuu.

"Bio je super pametan. To je ono što me je zaista oduševilo, ovo je bio, kao, stvarno, stvarno pametan klinac, kao da je briljirao", rekao je drug iz razreda.

Džim Nap, koji se povukao sa posla školskog savetnika u srednjoj školi Betel Park 2022. godine, rekao je da je Kruks oduvek bio „tih kao crkveni miš“, „poštovan“ i da se držao do sebe, iako je imao nekoliko prijatelja.

Retko je naišao na Crooksa jer „nije bio klinac u nevolji“, rekao je Knapp. Kruks je bio zadovoljan time što je povremeno sam ručao u školskoj menzi, rekao je Knapp, koji bi angažovao takve učenike da vide da li žele društvo.

„Deca ga nisu prozivala, deca ga nisu maltretirala“, rekao je Knap.

Knap je rekao da nikada nije znao da je Crooks na bilo koji način politički, čak i kao što bi druga deca ponekad nosila odeću Trampa ili Bajdena. Dodao je da ne može da se seti da je Crooks ikada bio disciplinovan u školi.

„Svako bi mogao da pukne, svako bi mogao da ima problema“, rekao je on. 

Stanovnici u blizini kuće Kruksovih opisali su da se osećaju šokirano i uznemireno zbog toga što je pokušaj atentata povezan sa osobom iz mirnog grada od 33.000 ljudi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading