Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ovo je izjavio je politički direktor mađarskog premijera Balaž Orban u intervjuu listu "Mađar nemzet".

 -Realna procena situacije, realni ciljevi i odgovarajući vremenski raspored su ono na čemu se zasniva naš pristup - dodao je on.

Prema rečima zvaničnika, ne treba precenjivati ulogu Mađarske, ali ne treba ni potcenjivati da je Orban uspeo "da održi nekoliko sastanaka za dve nedelje, koje većina zemalja sveta čeka godinama".

Budimpešta će, kako je rekao Balaž Orban, iskoristiti ceo period svog predsedavanja EU „da stvori uslove za mirovne pregovore“, izlažući na razmatranje „političke inicijative“.

- Premijer Mađarske je detaljno informisao lidere EU o svojim posetama. Ove posete su bile veoma važne jer je naša zemlja trenutno jedina država koja ima sveže i konkretne informacije o tome kako zaraćene strane i najvažniji posrednici razmišljaju i kako da manevrišu između različitih interesa - primetio je političar.

Ako je Evropa ozbiljna po pitanju mira, može da napravi plan koji ima „barem minimalne šanse za implementaciju“, naglasio je on.

Viktor Orban stigao je u Moskvu 5. jula i sastao se sa Vladimirom Putinom. On je posetu Moskvi nazvao sledećom etapom mirovne misije, koja je počela putovanjem u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je izrazio nameru da uskoro održi nekoliko sličnih neočekivanih sastanaka. Potom je posetio Peking, gde je izjavio da je Mađarska protiv konfrontacije sa Kinom i za saradnju EU i Kine. Mađarski premijer je nakon Pekinga otišao u Vašington na samit NATO-a, na čijem se marginu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Zatim je razgovarao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u njegovoj rezidenciji na Floridi, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading