Žan-Lik Melenšon
Foto: AP/Thomas Padilla

Francuske stranke levice i dalje nastoje da formiraju zajedničku vladu nakon izbora na kojima su izašli kao najjača koalicija, ali teško da će dogovor o tome biti postignut već ove nedelje, izjavio je danas lider socijalista Olivije Fore.

- Ništa se neće dogoditi pre 18. jula - rekao je on za televiziju Frans 2, misleći pri tom na datum prve sednice novog saziva parlamenta.

Novi narodni front (NFP), stranačka koalicija sastavljena od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno leve, evroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Žan Lik Melanšona, pobedila je na izborima ranije ovog meseca, ali nema većinu da samostalno vlada, prenosi Rojters.

- Daćemo sebi vremena, ne brinite - kazao je Fore.

Njegova izjava nakon jedne nedelje pregovora unutar koalicije predstavlja promenu tona iz NFP-a, pošto su nakon iznenadne pobede 7. jula, Fore i drugi lideri objavili da su spremni da formiraju vladu i da će u roku od nekoliko dana predstaviti novog premijera, prenosi Tanjug.

Od tada, međutim, nije bilo napretka po tom pitanju.

Predsednik Emanuel Makron je prošle sedmice pozvao stranke umerene struje u francuskom parlamentu da formiraju koaliciju sa "solidnom većinom", i time je izvršio pritisak na umerenije članove NFP-a da odbace LFI i pridruže se njegovim centristima.

Ukoliko bi levica i uspela da se usaglasi oko premijerskog kandidata, i dalje nije jasno hoće li ga Makron prihvatiti jer bi takvoj vladi nedostajalo oko stotinu poslanika za većinu u skupštini u kojoj ih ima 577.

NFP je na izborima osvojio 188 mesta, Makronov centristički savez 161, dok je desničarska stranka Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje dobila 142 poslanika u parlamentu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading