donald tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Dr Ilija Kajtez istakao je za Blic da se ne slaže sa narativom da je atentat na kandidata za predsednika SAD, Donalda Trampa, slučajni propust službi, već da je to namerni propust.

- Ista je priča kao i kod atentata na (premijera Slovačke Roberta) Fica. Ovde nema propusta službi, meni se čini da je to bio namerni propust. Bilo je nekoliko dominantnih zgrada i prostorija, koje bi i laik mogao da kontroliše. Postavlja se pitanje kako je naoružani čovek mogao da ide sa krova na krov, a da to niko ne primeti. Jedini mogući zaključak je da određeni delovi službe nisu hteli da reaguju. Ako bismo išli još dalje, mogli bismo da kažemo da su ga službe tu i dovele i čak obezbeđivale - kaže Kajtez.

Smatra da od istrage u ovom slučaju neće biti ništa, te da ga cela situacija podseća na "model Kenedi". Kada je u pitanju sam atentator na Trampa, Kajtez smatra da je to osoba koja je "instruisana od strane nekog".

- Ja u sve verujem osim u ideju samostalnog vuka. Mislim da je on bio instruisan od strane nekog. Kakav pojedinac, unutar Trampovog obezbeđenja su postojali "trojanski konji" - ubeđen je Kajtez.

Napominje da je Donald Tramp meta svih ekstremista i da je u društvu stvorena takva atmosfera da je bilo samo pitanje kada će se zapucati na njega.

Prvi kandidat za predsednika na koga se pucalo nakon 43 godine

Predsednički kandidat i bivši predsednik Amerike Tramp ranjen je u atentatu tokom svog govora u Pensilvaniji, što je prvo ranjavanje američkog predsednika posle 43 godine.

Donald Tramp, iako trenutno nije predsednik SAD, prvi je koji se suočio sa pokušajem ubistva od tog dana 1981. godine.

Naoružani napadač je mrtav, kao i još jedan učesnik mitinga iz publike, saopštili su organi za sprovođenje zakona.

Bivši predsednik i ovogodišnji pretpostavljeni republikanski predsednički kandidat govorio je na mitingu u Pitsburgu u Pensilvaniji u subotu kada se začulo nekoliko udaraca pre nego što ga je Tramp uhvatio za uvo i sagnuo iza podijuma.

Tramp je, dalje se navodi, podigao pesnicu uvis, nakon napada, kako bi saopštio pristalicama da nije teško povređen.

Tramp je posle atentata rekao da je bilo mnogo krvi kada je ranjen.

- Metak mi je probio gornji deo desnog uveta, bilo je mnogo krvi - izjavio je Donald Tramp.

Tajna služba se oglasila nakon atentata i potvrdila da su njihovi službenici ubili napadača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading