Izrael
Foto: Alo/shutterstock

Danas je u izraelskom napadu blizu libansko-sirijske granice ubijen istaknuti sirijski biznismen Bara Katedži.

Katedži je bio blizak porodici predsednika Bašara al Asada i zajedno sa bratom Husamom bio vlasnik kompanija koje su se bavile naftom, logistikom, transportom i građevinarstvom.

Sankcije SAD i poslovanje bratstva Katerdži

Braća Katerdži i njihova preduzeća su pod sankcijama SAD, a kao jedan od razloga navodi se ''omogućavanje isporuke nafte i finansiranje sirijskog režima“, kako je navedeno na veb-stranici američkog Ministarstva finansija, prenosi Republika.

Ova činjenica upućuje na značajnu ulogu koju su braća Katerdži imala u poslovanju koje je bilo od interesa za sirijski režim.

Izraelski vazdušni napad i žrtve

Libanski mediji su izvestili o izraelskom vazdušnom napadu na automobil u blizini sirijskog grada As-Sabura, blizu granice sa Libanom, pri čemu je potvrđeno da je u napadu bilo žrtava.

Ovo je samo jedan u nizu izraelskih napada koji se izvode skoro svakodnevno u Siriji i susednom Libanu od početka rata u Gazi 7. oktobra prošle godine.

Ovaj tragični događaj baca svetlo na kompleksnu geopolitičku situaciju na Bliskom Istoku, gde se sukobi i napetosti nastavljaju i imaju duboke posledice na lokalno stanovništvo i ekonomiju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading