dejan vukšić
Foto: Printscreen/YouTube/ Univerzitet Crne Gore

Istakao je da ANB nije zvanično bio obavešten da su Crnoj Gori boravili Belivuk i Miljković, a govorio je i o bekstvu Radoja Zvicera i Ljuba Milovića, kao i o portalu Udar.

Politička kriza direktno utiče na bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori, a kada je u pitanju bezbednosni sektor od očekivane reforme Uprave policije nema ništa, ističe Vukšić.

„Svedoci smo da imamo izbor direktora UP koji direktno i indirektno utiče na bezbednosnu situaciju, on ne može da obavlja funkciju zato što svakodnevno mora da razmišlja da li će Vlada da ga smeni. Ako ga smeni onda imamo situaciju da novi direktor mora da razmišlja da li je podneta tužba Upravnom sudu o njegovoj smeni i takva jedna situacija ne može pozitivno da utiče na prvog čoveka UP“, objašnjava Vukšić.

Izmena Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbednost i onog koji se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova je neophodna, kaže Vukšić.

„Kako za izbor direktora policije tako i za izbor direktora ANB-a mišljenje Skupštinskog organa za bezbednost i odbranu nije bilo obavezujuće, ali, određeni političari su hteli da stave šapu, odnosno da se jedan takav izbor ne može desiti od strane Vlade a da se prethodno ne dobije pozitivno mišljenje, što površno izgleda kao dobra stvar, međutim, suštinski znači nešto sasvim drugo“, ističe bivši direktor ANB-a.

Nedavni obračun klanova, odnosno detonacija bombe na Cetinju, predstavlja crveni alarm navodi Vukšić, i izražava bojazan da se ne vratimo u period kada su kriminalci poput Belivuka i Miljkovića slobodno hodali Crnom Gorom.

„Kada je bila ta čuvena situacija oko toga ko je dozovlio, ko nije dozvolio, ANB o tome uopšte nije bila obaveštena. Naravno, dobili smo mi svojim načinom neke određene informacije, ali UP nas o tome nije obavestila. Čak sam shvatio da u to vreme to uopšte nije bila zvanična praksa, već je praksa bila nekoordiniranje i nefunkcionisanje na taj način“, poručuje Vukšić.

Sigurno su, dodaje, pojedinci između sebe razmenjivali informacije, ali dve institucije kao takve nisu.

„Znao sam da će, ukoliko Viši sud donese rešenje kojim će im ukinuti pritvor, da će doći do bekstva Zvicera i umesto da Agencija bude angažovana da se opserviraju određena lica, mi smo bili potpuno isključeni. Koji su bili razlozi za to ne znam, ali se mora uraditi jedna ozbiljna analiza“, smatra Vukšić.

Ističe da su Zvicer i Milović mogli pobeći jedino na način što im je neko iz bezbednosnih struktura dojavio da im se sprema hapšenje.

Pisanje portala Udar uoči izbora 2020. godine predstavljalo je satanizovanje ljudi o kojima je taj portal danima pisao, pa taj slučaj mora biti do kraja rasvetljen, poručuje Vukšić.

„Iako je portal Udar ugašen svi ti snimci koji su objavljeni i dalje su na You tubu, što znači da te porodice i dan danas, i da će možda do kraja života, morati da objašnjavaju nekome i da se stide nečega zašta nisu krivi“, navodi Vukšić.

Vukšić se osvrnuo i na ubistvo Duška Jovanovića.

„Odgovorno želim da kažem da sam 100% siguran da i danas postoje svedoci koji mogu najdirektnije da ukažu i da zatalasaju javnost, da daju ključne činjenice vezano za njegovo ubistvo. Kada bih rekao da znam imena tih lica sutra bih, naravno, morao biti pozvan od strane Tužilaštva da to kažem, a ne mogu reći da znam tačno koja su to lica, ali sam siguran da postoje“, kazao je Vukšić.

Ističe da ima svoju percepciju tog događaja, te da se sve svelo na situaciju da se na godišnjicu ubistva Duška Jovanovića pojedini političari takmiče ko će nešto da kaže, te da se sve završi na tome.

Državi su potrebne ozbiljne reforme u bezbednosnom sektoru kako bi on mogao da odgovori izazovima i obavezama u cilju zaštite svojih građana, zaključio je Vukšić.

Bonus video:

 

@alo_portal Stanarka zgrade u kojoj je godinama bila zatočena devojčica, otkrila je detalje o zvukovima koji su dolazili iz stana. Ona je navela da tek sada povezuje krike koje su stanari povremeno čuli i novu ženu koju su povremeno viđali. Ceo intervju možete pročitati klikom na link u opisu profila 📲 #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #zatocena #fypシ #fyp #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading