"PATE, ALI NE UMIRU"? Butalne borbe se vode: Ispaljeno 15 raketa, avioni gađali ključnu infrastrukturu!
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Izraelska vojska saopštila je da je ubila borce Hamasa koji su navodno bili okupljeni u školi koju vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima, u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze.

Vojska Izraela takođe je izdala saopštenje u kojem navodi da je eliminacijom od oko 14.000 boraca ubijenih ili zarobljenih, za polovinu smanjila Hamasov vojni kapacitet.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Netanjahu kritikovan zbog navodnog stava "taoci pate, ali ne umiru


Premijer Benjamin Netanjahu izaziva žestoke kritike porodica talaca u Gazi nakon izveštaja da je tokom sinoćnjeg sastanka bezbednosnog kabineta odbacio smrtnu opasnost za one koji se drže u Gazi.

Prema novinskom sajtu Inet, Netanjahu je tokom diskusije o prekidu vatre i sporazumu o taocima koji se pregovara sa Hamasom rekao da „ne treba da budemo pod stresom. Hamas je taj koji treba da bude pod stresom. Taoci pate, ali ne umiru.”

U saopštenju porodice talaca pozivaju Netanijahua da „odmah objasni“ svoju izjavu.

„Primedbe premijera nisu samo duboko štetne za porodice talaca, već su i činjenično netačne i opasno neodgovorne. Sumorna stvarnost je neporeciva: taoci su već ubijani u zatočeništvu. U ovom trenutku možda više talaca gubi živote“, kaže grupa, dodajući da su pregovori „došli do kritične tačke“ i da trenutni predlog „predstavlja jedini održiv put da se osigura oslobađanje svih talaca“.

„Imperativ je da cela izraelska vlada, na čelu sa premijerom, učini sve što je u njenoj moći da ubrza potpisivanje ovog sporazuma, a ne da stvara prepreke“, navodi se na forumu.

Galant: Vojna operacija u Pojasu Gaze obezbedila uslove za sporazum o taocima

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je svom američkom kolegi da su vojne operacije u Pojasu Gaze stvorile uslove koji bi omogućili postizanje sporazuma o taocima.

Gallant je takve ocene dao tokom noćnog razgovora sa sekretarom za odbranu SAD Lojdom Ostinom, saopštila je Galantova kancelarija.

"Operacije IDF-a u Gazi dovele su do uslova neophodnih za postizanje sporazuma o povratku talaca, što je najviši moralni imperativ u ovom trenutku", rekao je Galant, navodi se u saopštenju.

(Reuters)

Hjuman rajts voč: Hamas počinio brojne ratne zločine u napadu na Izrael 7. oktobra

Oružane grupe predvođene Hamasom počinile su brojne ratne zločine u napadu na Izrael, 7. oktobra, podaci su izveštaja organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč(HRV).

U izveštaju je utvrđeno da je pet različitih palestinskih oružanih grupa, predvođenih Hamasovim brigadama Kasam, učestvovalo u ratnim zločinima i prekršilo međunarodno pravo tako što su ubijali, mučili, uzimali taoce, pljačkali i počinili zločine, uključujući i seksualno zlostavljanje, prenosi AP.

Izveštaj HRV na 230 strana odnosi se samo na napade 7. oktobra, a ne i na dešavanja koja su potom usledila.

(Tanjug)

IDF: Pogođen uređaj za lansiranje

Nakon što je Hezbolah iz Libana ispalio više od 40 raketa na Kirijat Šmonu, IDF kaže da je pogodio uređaj za lansiranje koji je korišćen u napadu.

IDF je saopštio da je preko noći izveo napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage kažu da su gađale ciljeve Hezbolaha preko noći, pri čemu su borbeni avioni pogodili "terorističku infrastrukturu" u nekoliko gradova na jugu Libana, dok je artiljerija "otklonila pretnju" u drugom selu.

U saopštenju IDF se takođe navodi da je oko 15 raketa ispaljeno u noćnom baražu iz Libana, od kojih je neke presrela protivvazdušna odbrana, a ostale su sletele na otvorene površine, što je rezultiralo bez povređenih ili šteta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading