Džo Bajden
Foto: AP/Alex Brandon

Da godine otežavaju rad američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, odavno je očigledno zbog njegovih brojnih gafova, gubljenja usred razgovora, iznošenja netačnih podataka i nespretnosti, a za to vreme njegov tim pokušava sve to da sakrije.

Zbog 81-godišnjaka napravljene su brojne izmene u predsedničkom protokolu, kao što je priprema puškica i detaljnih uputstava i obezbeđivanje drugih pojedinosti kako bi se ostavilo što manje prostora za novu grešku vremešnog lidera, ali to, izgleda, nije dovoljno.

Taman kad su svi iz njegovog tima odahnuli misleći da će sve ići po planu, Bajden je prošlog četvrtka na samitu NATO-a ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog predstavio kao ruskog lidera Vladimira Putina, a potpredsednicu Kamalu Haris pomešao je sa svojim rivalom Donaldom Trampom.

Neki od onih koji ga posmatraju i koji su se sreli sa njim, čak i njegove pristalice, više ne mogu da previde njegove gafove i greške, koje uključuju pogrešno čitavanje s telepromptera i brojne druge ispade, prenosi 24sedam.rs.

"Prazan pogled, više ne zna šta je stvarno"

Prema rečima Gareta Ziglera, bivšeg pomoćnika Donalda Trampa, "taj prazan pogled i otvorena usta znaci su da je Džoi izgubio korak ili dva, pet ili šest. Njegove sinapse mora da su spržene".

Što se tiče nedavnog mešanja činjenica, poput onog kad je Bajden tvrdio da je bio prva crna žena koja je služila sa crnim predsednikom, Bil Stivenson ima teoriju.

Bivši suprug Džil Bajden, Stivenson, koji je poznavao Bajdena "kada je imao 29 godina i trčao okolo kao manijak", izjavio je za "Dejli mejl" da se njihova zajednica raspala kada je Džil imala aferu sa budućim predsednikom, što su i Džo i Džil demantovali.

- Možda su ga sustigle laži i preterivanja - naveo je Stivenson za "Njujork post", pozivajući se na Bajdenove gafove.

- Možda ne zna šta je stvarno a šta nije. Mislim da je stvarnost nestala na mnogo načina, da ga sustiže. Lažete i izneveravate ljude i gubite osećaj šta je stvarno a šta nije stvarno - dodao je.

Sitni trikovi

Kada putuje predsedničkim avionom, Bajden sada pravi veoma kratke korake kako bi umanjio mogućnost spoticanja, nakon brojnih nezgoda tokom svog prvog mandata.

Efekti starenja bili su očigledni tokom Bajdenovog nedavnog prikupljanja sredstava u Hemptonsu u Njujorku. Nedeljama pre nego što je Džordž Kluni priznao da Bajden mentalno slabi, Njujorčani nisu mogli da ne primete propuste vremešnog predsednika.

- Imam mnogo poštovanja prema tom čoveku, ali on ne bi trebalo da se kandiduje za predsednika - rekao je za "Njujork post" nekadašnji pristalica koji je prisustvovao prikupljanju sredstava u Hemptonsu.

Međutim, sve veće negodovanje javnosti nije sprečilo članove Bajdenovog užeg kruga da naprave vrste prilagođavanja radi prikrivanja Bajdenovih slabosti.

Na prvom mestu, na mnogim javnim okupljanjima prate ga teleprompteri sa kojih čita.

Cipele za stabilizaciju smanjuju verovatnoću pada i posrtanja. Prvo su to bile "hokas" - patike azijske proizvodnje koje su napravljene za udobnost i kontrolu ravnoteže, a sada, prema Zigleru, nosi patike koje izgledaju kao ženske cipele.

- Trebalo je od samog početka da se odluči za njih i da nikada ne obuje cipele sa zaobljenim đonom - dodao je.

Neki potencijalni pomagači, prema Zigleru, manje su očigledni od drugih.

- Njegov dom se nalazi u blizini bolnice "Kristijan"a, jedne od najboljih bolnica u Delaveru - rekao je Zigler, misleći na ustanovu koja se svrstava među najbolje zdravstvene ustanove u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ako žele da budu diskretni, lekari mogu lako da odu od bolnice do kuće. Ne postoje evidencije posetilaca, tako da niko ne zna ko ulazi i izlazi. I on ide kući češće nego što Tramp ide u svoj dom na Floridi, Mar-a-Lago - naglasio je Zigler.

Govoreći o Bajdenu i njegovojpotrebi da se leči, Zigler je istakao: "On nije samo 81-godišnjak. On je 81-godišnjak sa dve aneurizme."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading