Kimberli Čitl
Foto: EPA/EPA-EFE/SHAWN THEW

Kimberli Čitl, šefica američke tajne službe, izjavila je da su njeni agenti iz bezbednosnih razloga sprečili da se rasporede na krovu zgrade sa koje je potencijalni ubica gađao Donalda Trampa.

Predsednički kandidat za dlaku je izbegao smrt tokom predizbornog skupa u Batleru u Pensilvaniji u subotu kada je usamljeni pucač ispalio nekoliko hitaca u Trampa.

Njegov kontigent tajne službe reagovao je tek nakon što mu je metak pogodio uvo. Jedan učesnik mitinga je poginuo, a dvojica su teško povređena.

„Ta zgrada posebno ima kosi krov na najvišoj tački. I tako, znate, postoji bezbednosni faktor koji se tu razmotrio da ne bismo želeli da stavimo nekoga na kosi krov“, rekla je Čitl za ABC Njuz u utorak.

"I tako, znate, doneta je odluka da se zgrada obezbedi iznutra."

Ubica, identifikovan kao Tomas Metju Kruks, uspeo je da se popne na zgradu fabrike i imao je jasnu liniju vida do Trampa na manje od 120 metara.

Metju Kruks

Shuttersotck/Instagram

 

Krov o kome je reč bio je daleko manje nagnut od onog iza bine, gde su bili postavljeni kontrasnajperisti Tajne službe.

Čitlovo objašnjenje naišlo je na negodovanje i nevericu među stručnjacima.

Džo Kent, bivši oficir specijalnih snaga vojske koji se sada kandidovao za Kongres, pitao se zašto tajna služba nije obezbedila pristupne tačke zgradi.

„Direktor Tajne službe kaže: ’Ne brinite, nismo nekoga stavili na krov jer je to moglo da stvori opasnu situaciju.‘ Na primer? Neko je pogođen u glavu?" rekao je Dan Bongino, bivši agent Tajne službe koji je postao konzervativni voditelj tok šoua.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da je „neuspeh“ Tajne službe odigrao ulogu u događajima u subotu, ali da ima „100% poverenja“ u Čitlovu.

Pokušaj atentata bio je "neprihvatljiv" i "nešto što ne bi trebalo da se ponovi", rekla je direktorka Tajne službe za ABC Njuz, ali je dodala da nema nameru da podnese ostavku.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading