DRAMA NA NEBU Ruski lovci ušli u vazdušni prostor NATO zemlje, tenzija na vrhuncu
Printscreen

Zajednički centar za vazdušne operacije NATO-a u nemačkom gradu Judem izvestio je da su dva ruska borbena aviona primećena iznad međunarodnih voda Baltičkog mora, koji su se uputili iz Kalinjingradske oblasti ka većem delu Ruske Federacije.

Avione su uočili i finski i švedski centar za praćenje, nakon čega su obe zemlje podigle svoje pilote da presreću.

Ruski lovci nisu imali plan leta, nisu komunicirali sa civilnim kontrolorima letenja i nisu koristili transponder signale.

„Finski i švedski borbeni avioni izvršili su presretanje u bliskoj koordinaciji sa Centrom za združene vazdušne operacije NATO-a. Ovaj rutinski zadatak potvrđuje nivo integracije koji su oba saveznika postigla u okviru integrisanih sistema vazdušne i protivraketne odbrane NATO-a i aranžmana za kontrolu vazduha u Baltičkom moru“ – navodi se u komentaru.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Finske Eline Valtonen, odnosi njene zemlje sa Rusijom biće zamrznuti sve dok Ruska Federacija nastavi rat u Ukrajini i "krši međunarodno pravo".

Ruski avioni

Shutterstock

 

Finska jača zaštitu svoje granice sa Rusijom zbog migracionog pritiska. Konkretno, povećavaju broj graničnih patrola, bespilotnih letelica i elektronskih detektora, kao i grade ograde duž granice.

Ruska Federacija napada Evropsku uniju na nekoliko frontova, od ometanja GPS-a do korišćenja migranata, i blok treba da bolje odgovori na ove pretnje, rekao je finski premijer Peteri Orpo.

Ministarstvo odbrane Finske saopštilo je da je ruska vojna letelica narušila vazdušni prostor u istočnom delu Finskog zaliva. Bio je u vazdušnom prostoru Finske dva minuta.

(Kijev post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading