Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će pokušati na Samitu Evropske političke zajednice (EPZ) da ubedi lidere zemalja da napuste svoju proratnu politiku prema Ukrajini, ali će za to trebati vreme, prenosi RIA.

- Gubitak ljudskih života je nešto najvrednije što možemo da izgubimo. To radimo svaki dan u hiljadama. Moramo da zaustavimo ovo - ovo je moje mišljenje kao (predstavnika) susedne zemlje. Rešenje nije na bojnom polju , rešenje je za pregovaračkim stolom. Primirje i mirovni pregovori je ono u šta pokušavam da ih ubedim (lidere zemalja na samitu ENZ), ali, znate, za to je potrebno vreme - rekao je Orban novinarima na početaku Samita.

Mađarski premijer je rekao da je njegov "posao" da ubedi druge lidere da "pređu sa proratne politike na politiku orijentisanu na mir", ali je to teško jer su "oni ljudi i svaka osoba insistira na sopstvenoj originalnoj ideji".

"Pred nama je dug put. Ne razumeju jer su to više proratne zemlje. Veruju da mogu vojno da unište Rusiju. Ja ne mislim tako, mislim da nema rešenja na ovaj sukob na bojnom polju, ali ja uopšte ne verujem, jer znam Rusiju, poznajem Ukrajinu, ja pripadam susednoj zemlji, znam ceo kontekst da nađemo rešenje. Na bojnom polju, mi ćemo svakodnevno gubiti hiljade nevinih ljudi",dodao je on.

Ranije, izvor u EU, u razgovoru sa novinarima, nije isključio da bi Orban mogao da pokrene raspravu o svom mirovnom planu za Ukrajinu na Samitu Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading