TENKOVI PROBIJAJU PUT, BRUTALNA BORBA SE NASTAVLJA! Nema indicija da je meta bila američka ambasada?
Foto: EPA/EPA/Valda Kalnina

Hezbolah je preneo da je njihov pripadnik Hasan Muhan ubijen "na putu za Jerusalim", što je njihova oznaka za operativce koji su nastaradali u ratu sa Izraelom.

BONUS VIDEO

Blog uživo

Hamas i Islamski džihad pozvali PLO da povuče priznanje Izraela

Palestinske grupe Hamas i Islamski džihad pozvale su rukovostvo Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) da povuče priznanje Izraela, nakon što je Kneset u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se odbacuje uspostavljanje palestinske države.

Grupe su to saopštile kasno sinoć nakon sastanka u Kataru, između lidera Hamasa Ismaila Hanijea i šefa Islamskog džihada Zijada Nakaleha i njegovog zamenika Mohameda el Hindija.

Hamas i Islamski džihad su istakli da palestinski narod ima pravo da osnuje sopstvenu nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Izraelska rezolucija usvojena je sa 68 glasova za i 9 protiv, a u potpunosti odbacuje uspostavljanje palestinske države, čak i kao deo mirovnog dogovora.

Rezoluciju su zajedno podržale stranke iz koalicije premijera Benjamina Netanijahua, kao i desničarske stranke iz opozicije, a dokument je dobio podršku čak i od centrističke Stranke nacionalnog jedinstva Benija Ganca.

(Times of Israel)

IDF: Nema indicija da je dron Huta bio usmeren na ambasadu SAD

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da vojska trenutno nema obaveštajne podatke koji ukazuju na to da je napad dronom tokom noći bio usmeren na diplomatsko predstavništvo SAD u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad i najavili da će region Tel Aviva biti njihova glavna meta "u dometu njihovog oružja", a u znak solidarnosti sa Palestincimna u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da letelica nije oborena zbog ljudske greške i preuzela odgovornost za neuspeh PVO.

IDF dodaje da je najmanje jedna osoba poginula, a 10 povređeno, navodeći da je napad izvršen bespilotnom letelicom velikog dometa koja je bila napunjena eksplozivom.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da su tokom noći jedan dron koji je krenuo ka Izraelu iz istočnog pravca, verovatno iz Iraka, oborili borbeni avioni izvan izraelskog vazdušnog prostora.
Izrael takođe ne isključuje mogućnost da je dron došao iz pravca Iraka ili Sirije.
 

Velika Britanija nastavlja da finansira agenciju za palestinske izbeglice UNRWA


Nova laburistička vlada Velike Britanije saopštila je danas da će nastaviti da finansira agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama UNRWA.

Vlada je istovremeno pozvala Izrael da dozvoli priliv veće pomoći u Gazu, preneo je Rojters.

Velika Britanija je bila jedna od nekoliko zemalja koje su obustavile finansiranje agencije UNRWA nakon što je Izrael optužio da su pripadnici te organizacije učestvovali u napadima Hamasa 7. oktobra prošle godine nakon čega je počeo rat u Gazi.

 

Hezbolah tvrdi da je izvršio tri odvojena napada na sever Izraela

Libanska oružana grupa Hezbollah tvrdi da je napala izraelsku vojnu lokaciju Ruvaisat el Alam na libanskim brdima Kafr Shuba baražom projektila.

Grupa je rekla da je koristila projektile vlastite proizvodnje u napadu u 9.30 sati, "što je dovelo do direktnog pogotka".

Hezbollah je takođe saopštio da je "prvi put! gađao naselje Abirim u severnom Izraelu raketama "katjuša" kao odgovor na "napade izraelskog neprijatelja koji su gađali civile u selima Safad El Batikh, Majdal Selm" u južnom Libanu.

Ranije danas, libanska paravojna grupa povezana s Hezbollahom – Libanske brigade otpora, gađala je vojnu lokaciju Rahib u severnom Izraelu raketama i artiljerijom u devet sati ujutro, saopštii je Hezbolah.

"Libanske brigade otpora obećavaju da će nastaviti borbu dok ne ostvare pobedu i oslobođenje", dodaje se u saopštenju.

Galant kaže da će Izrael 'izravnati račun' sa svakim ko želi da naudi državi

Ministar odbrane Joav Galant, nakon procene zvaničnika IDF-a o smrtonosnom napadu dronom na Tel Aviv, kaže da će Izrael odgovoriti.

- Odbrambeni establišment radi na hitnom jačanju svih odbrambenih sistema i obračunaće se sa svakim ko šteti državi Izrael ili usmerava teror protiv države - kaže on, u saopštenju koje je dala njegova kancelarija.

IDF: Dron koji su Huti lansirali na Tel Aviv nije oboren zbog ljudske greške

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelska protivvazdušna odbrana otkrila dron koji su jemenski pobunjenici Huti lansirali jutros na Tel Aviv, ali da bespilotna letelica nije oborena zbog, kako se navodi, "ljudske greške".

IDF dodaje da su to rezultati početne istrage o napadu dronom na Tel Aviv tokom noći, u kojem je najmanej jedna osoba poginula, a 10 povređeno, navodeći da je napad izvršen bespilotnom letelicom velikog dometa koja je bila napunjena eksplozivom.

IDF je preuzeo punu odgovornost za neuspeh PVO.

Ističe se takođe da se u Tel Avivu nisu oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog toga što izraelska PVO nije preduzela akcije protiv drona, prenosi Tajms ov Izrael.

IDF navodi da je dron direktno udario u jedan stan u Tel Avivu u 03.12 sati po lokalnom vremenu i da je došao iz pravca mora, verovatno iz Jemena, iako nije isključio ni druge lokacije za lansiranje, kao što su Irak ili Sirija.

Odgovornost za napad preuzeli su Huti i najavili da će region Tel Aviva biti njihova glavna meta "u dometu njihovog oružja", a u znak solidarnosti sa Palestincimna u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da su tokom noći jedan dron koji je krenuo ka Izraelu iz istočnog pravca, verovatno iz Iraka, oborili borbeni avioni izvan izraelskog vazdušnog prostora.

(Times of Israel, Reuters)

NAPADNUT TEL AVIV, IMA MRTVIH Huti najavili nove udare po Izraelu (VIDEO)

"Kontrola nad graničnim prelazom Rafa je od vitalnog značaja"

Tenkovi IDF-a usmerili su se dublje u Rafu.

Kontrola nad graničnim prelazom Rafa je "od vitalnog značaja" za sledeću fazu rata protiv Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete izraelskim vojnicima u gradu Rafi na granici Gaze i Egipta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading