zatvor
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen, ilustracija

Pet aktivista klimatske kampanje "Just Stop Oil" koji su se zaverili da izazovu zastoj na londonskom autoputu u Velikoj Britaniji osuđeni su na duge zatvorske kazne od strane sudije koji im je rekao da su „prešli granicu od zabrinutog aktivista do fanatika“.

Rodžer Halam, Danijel Šo, Luiz Lankaster, Lusija Vitaker De Abreu i Kresida Getin proglašeni su prošle nedelje krivim za zaveru da izazovu smetnju u javnosti.

Halam je u četvrtak osuđen na pet godina zatvora, dok su ostali osuđeni na po četiri godine.

Smatra se da su te kazne najduže čak i izrečene u Velikoj Britaniji za nenasilne proteste.

U pozivu, Halam je rekao da nameravaju da izazovu „najveći poremećaj u britanskoj modernoj istoriji“ u nastojanju da primoraju vladu da ispuni osnovne zahteve kompanije Just Stop Oil, okončanje novih istraživanja nafte i gasa u Severnom moru.

Sudija Kristofer Hehir je, izričući kaznu svakom od optuženih u krunskom sudu u Sauvarku, rekao: „Prestup svih vas petorice je zaista ozbiljan i moraju uslediti duge zatvorske kazne.

Sudija je priznao da postoji naučni i društveni konsenzus da se klimatski problemni koji je prouzrokovao čovek dešavaju i da treba preduzeti mere da se to spreči.

- Ali jasna je činjenica da je svako od vas pre nekog vremena prešao granicu od zabrinutog borca do fanatika. Sebe ste postavili za jedine arbitre šta treba da se uradi u vezi sa klimatskim promenama, ne obavezujući se ni principima demokratije ni vladavine prava.

- Uzeli ste za pravo da odlučite da vaši sugrađani moraju da trpe, i koliko štete moraju da pretrpe, samo da biste mogli da paradirate svojim stavovima.

U britanskim mediijma osvanuli su naslovi koji jasno slave i pozdravljaju odluku sudije kao najispravniju.

(Alo, Guardian)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading