USTANOVLJENO KO JE KRIVAC ZA KRAH SISTEMA! Zbog njih su kompanije stale, iskočio im  ''plavi ekran smrti''!
EPA

Sve veći broj vlada i institucija tvrdi kako iza velikog tehnološkog kvara koji je pogodio kompanije i sisteme širom sveta ne stoji hakerski napad, a krivca pronalaze u softveru kompanije za kibernetsku bezbednost, CrowdStrike.

Svetske aviokompanije, aerodromi na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sistemi, banke, mediji, institucije i organizacije u petak imaju poteškoća u svom radu zbog velikog tehničkog kvara koji im ruši sisteme.

Australijska Vlada, švajcarski Biro za kibernetsku bezbednost, BBC i čelnik jedne ukrajinske banke među onima su koji veruju da je uzrok kvara softver Falcon Sensor, kompanije za kibernetsku bezbednost CrowdStrike. 

Greška te američke kompanije sa sedištem u Ostinu uzrokuje pad Microsoftovog operativnog sistema Windows i prikazivanje plavog ekrana, neformalno znanog kao "plavi ekran smrti", prenosi Reuters. 

CrowdStrike svoj software Falcon predstavlja kao platformu "za sprečavanje upada uz pomoć objedinjenih cloud tehnologija koje zaustavljaju sve vrste napada, uključujući malware i još mnogo drugih".

Svetski mediji pišu o načinu "zaobilaženja" ove greške, koji uključuje lociranje i brisanje jedne datoteke, no naglašavaju kako to u mnogo slučajeva neće odmah rešiti problem, jer se u velikim sistemima ta radnja mora ručno ponoviti stotinu puta, što zahteva sate rada.

Softverska kompanija za kibernetsku bezbednost, CrowdStrike, ranije je objavila da je identifikovala problem koji stoji iza današnjeg masovnog, globalnog prekida rada sistema Windows.

Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja bezbednosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslata sugestija o mogućem rešenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading