Aleksej Navaljni
Foto: AP/Tanjug/Ap

 

Aleksej Navaljni

Tanjug/Ap

 

 

Aleksej Navaljni je bio disident, ruski političar koji je smatrao da je postao nedodirljiv. On je, verovali ili ne, smatrao da je njegov svetski status kao najpoznatiji kritičar predsednika Vladimira Putina i njegove države, zapravo vrsta osiguranja njegovog života. Međutim, 16. februara 2024. godine, on je ležao mrtav u zatvoru duboko unutar Arktičkog kruga, gde je držan pod lažnim optužbama i surovo povećanom kaznom za izmišljene prekršaje. Putin, njegov arhineprijatelj, konačno ga je uklonio nakon više od decenije u kojoj se Navaljni usudio da osudi diktatora zbog korupcije i prozove vladajuću stranku kao "stranku lopova".

Putinova osveta


Navaljni je visoko cenjen zbog svog harizmatičnog vođstva i hrabrosti, a Putin ga je duboko mrzeo zbog toga. Navaljni je uspeo da u Moskvi okupi više ljudi na protestima nego bilo ko drugi od pada Sovjetskog Saveza. Međutim, njegov povratak u Rusiju 2021. godine iz Nemačke, gde se oporavljao nakon trovanja nervnim gasom Novičok, značio je još dve godine torture u Putinovom zatvoru, uključujući 300 dana izolacije i buđenje osam puta tokom noći da bi mu se oduzela mogućnost sna. Njegov poslednji dom bio je IK-3, takozvani zatvor Polar Wolf. Dan pre nego što je pronađen mrtav, Navaljni je poslao poruku svojoj supruzi, osećajući da je ona uz njega svake sekunde.

Aleksej Navaljni

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

 


 Sumnjive okolnosti smrti


Zvanična verzija je bila da je Navaljni preminuo nakon šetnje, ali brzo su se pojavile tri konkurentske teorije o tome kako je došlo do njegove prirodne smrti, klasik Putinovih taktika za zamagljivanje vode. Zatim, Navaljnijeva majka je zatražila telo svog sina, ali su vlasti pokrenule novu istragu protiv njegovog mlađeg brata, ostavljajući porodicu u agoniji. Uprkos sumnjivim okolnostima njegove smrti, Navaljnijeva majka je na kraju potpisala izjavu da je njen sin umro usled prirodnih uzroka.

Postoje brojne teorije o uzroku Navaljnijeve smrti, uključujući trovanje, srčani udar, krvni ugrušak i čak tajnu operaciju ubistva. Postoje i tvrdnje da je Zapad pokušavao da razmeni Navaljnog za Putinovog zatvorenika na Zapadu, ali je ta razmena bila prepreka za Putinove planove.

Navaljni je bio simbol borbe protiv Putinovog režima, ali je na kraju postao meta osvete. Iako je njegova hrabrost i karizma ostavila dubok trag, njegova smrt je ostavila mnoga pitanja i teorije o tome kako je i zašto je zaista ubijen. Ono što je sigurno jeste da je Navalni postao simbol otpora Putinovoj Rusiji, ali hoće li njegova smrt mobilisati masovni otpor i dovesti do pada Putina ostaje da se vidi.

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubiša

20.07.2024 09:09

Pa kad je voleo dolare. Svakom po zasluzi.