OVO SE NIKADA U ISTORIJI NIJE DESILO! Ogorčeni Bajden diže ruke od svega, najviše ga boli potez Baraka Obame!?
Foto: EPA/EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Trenutno stanje unutar Demokratske stranke daleko je od skladnog, s unutrašnjim sukobima i borbom za moć koja je u središtu pažnje usred ključne faze kampanje.

Demokratski nacionalni komitet, u očajnom pokušaju da povrati kontrolu nad nemirnom pričom oko predsedničke kandidature, gura da se Džo Bajden potvrdi kao kandidat stranke virtuelno do kraja jula, gotovo mesec dana pre zakazane konvencije u Čikagu. Ovaj potez ima za cilj da umiri spekulacije o potencijalnoj promeni na demokratskoj listi i da učvrsti Bajdenovu nominaciju.

Usred rastućeg pritiska i opadajućeg odobrenja, izvori bliski Bajdenu nagoveštavaju nadolazeću strategiju povlačenja. Spekulacije kruže o trenutku njegovog povlačenja iz trke, s nekima sugerišući da se to može dogoditi već ove nedelje. Predsednik, trenutno oporavljajući se od COVID-19 u svom privatnom domu u Delaveru, suočava se s rastućim neslaganjem čak i unutar svoje sopstvene stranke, što značajno opterećuje njegovu kandidaturu.

Naročito, primetan muk bivšeg partnera na izborima Baraka Obame nije prošao neprimećen. Bajden je navodno rastužen zbog nedostatka podrške od demokratskih figura koje je nekada visoko cenio. Očigledan nedostatak podrške od osoba koje je smatrao svojim najbližim saveznicima duboko ga je pogodio, posebno imajući u vidu rastuće pozive za njegovo povlačenje iz trke.

U međuvremenu, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi navodno predvodi inicijativu za istraživanje strategija za zamenu Bajdena. Pojavile su se rasprave o mogućnosti održavanja konkurentnih "mini-primarnih izbora" na stranačkoj konvenciji u Čikagu, gde bi raznovrsni kandidati konkurisali za nominaciju. Ovaj predlog ima za cilj da identifikuje najprikladnijeg naslednika Bajdena, pri čemu se Kamala Haris pominje kao potencijalni favorit u ovoj hipotetičkoj sceni.

Međutim, Pelosi-jev predlog nije bez svojih protivnika, jer postoje zabrinutosti oko potencijalnih posledica marginalizacije prve afroameričke ženske potpredsedničke kandidatkinje. Osetljiva ravnoteža održavanja podrške od strane manjinskih grupa unutar Demokratske stranke predstavlja značajan izazov u navigaciji kroz ovu unutrašnju buru.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading