UMRO BIVŠI PREDSEDNIK AMERIKE! Preminuo u svojoj kući, suočio se sa ruskom invazijom!
Foto: EPA/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Džimi Karter , bivši 39. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, preminuo je u utorak u svojoj kući u selu Plains, Džordžija. Sa 99 godina, on je bio najdugovečniji predsednik u istoriji SAD. Njegova smrt dolazi nakon više od godinu dana boravka u bolnici i osam meseci od smrti njegove voljene supruge Rozalin. Par je bio u braku 77 godina, a tokom njegovih poslednjih dana, unuk Džejson opisao je kako su uspeli da razgovaraju i gledaju utakmicu Bravsa zajedno.

Roj Džejms Karter mlađi rođen je 1. oktobra 1924. u Džordžiji, kao sin trgovca i medicinske sestre. Bio je marljiv dečak koji se izbegavao probleme i već sa deset godina počeo je da radi u očevoj prodavnici. Nakon završetka studija na Pomorskoj akademiji, gde je upoznao svoju buduću suprugu Rozalin, služio je na podmornicama tokom Drugog svetskog rata.

Nakon smrti oca, Karter se vratio na porodičnu farmu u Plainsu, a kasnije se okrenuo politici. Iako je prvi put poražen, uspeo je da postane guverner Džordžije, a zatim je tri godine kasnije postao i predsednik SAD. Tokom svog mandata, Karter se suočio sa međunarodnim krizama poput ruskog invazije Avganistana i zauzimanja američke ambasade u Teheranu. Njegov pokušaj rešavanja tih kriza nije uspeo, a ekonomija je takođe bila problematična.

Nakon što je napustio Belu kuću, Karter se posvetio humanitarnom radu, posebno programu Habitat for Humanity, koji se bavi izgradnjom domova za siromašne. Takođe je dobio Nobelovu nagradu za mir 2002. godine. Nakon borbe sa kancerom i nekoliko padova, Karter je preminuo 2023. godine, a sahranjen je pored svoje supruge Rozalin.

(NY Post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading