VLADIMIR PUTIN SPREMA OSVETU: Britanska vojska nemoćna protiv moćne ruske invazije!
Alo

Ističući da sukob nije neizbežan, general Roli Voker je predvideo da će ruski predsednik Vladimir Putin izaći iz svoje opasne invazije na Ukrajinu i "želeći odmazdu" protiv zemalja poput Velike Britanije koje podržavaju ukrajinske oružane snage, bilo da Moskva pobedi ili izgubi.

- Poenta je da kada mislite da su oni (Rusi) pali, oni će se vratiti da se osvete - rekao je on.

Kineska invazija na Tajvan

Govoreći neobično otvoreno za službenog oficira, general Voker je takođe upozorio na potencijal kineske invazije na Tajvan, želju Irana da razvije nuklearno oružje i pretnju koju predstavlja Severna Koreja.

On je opisao kako ove zemlje stvaraju međusobne odnose – dele oružje i tehnologije – i kako bi se ovaj izazov mogao približiti do 2027. do 2028. godine.

- Zbog toga dolazite do ove tačke do... 2027-2028. ova konvergencija je možda dostigla neku vrstu međusobne singularnosti i vašu sposobnost da se nosite sa njima u izolaciji – specifična kriza kojom se može upravljati sistemom zasnovanim na pravilima – ja razmišljanja je značajno smanjena - rekao je on.

- Problem u jednoj oblasti će verovatno izazvati simpatičnu detonaciju u drugoj i stoga je to globalni problem koji se posmatra iz različitih perspektiva širom sveta - dodao je on.

"Britanska vojska će izgubiti, ako ne dođe do poboljšanja"

Imajući u vidu pretnje, general Voker je rekao da postoji "hitna potreba" da britanska vojska obnovi svoju sposobnost da odvrati buduće ratove kredibilnom borbenom snagom.

Komandant je takođe upozorio da će vojska izgubiti ako ostane pri starim idejama o ratovanju umesto da se prilagode prihvatanju novih tehnologija koje transformišu bojno polje.

- Kažem da nismo na neumoljivom putu ka ratu, ali ono što imamo je apsolutna hitnost da obnovimo kredibilnu čvrstu moć kako bismo osigurali odvraćanje - rekao je on.

On je to opisao kao "ne ratni plan", koji je izneo u govoru, na vojnoj konferenciji o kopnenom ratu u Londonu.

General je rekao da ima za cilj da udvostruči sposobnost vojske da se bori do 2027. i da uništi neprijateljske snage.

Ali načelnik generalštaba je rekao da za to neće biti potrebno više vojnika ili novca - iako je upozorio na bilo kakvo dalje smanjenje veličine vojske i njenog budžeta.

Nova vlada je prošle nedelje pokrenula sveobuhvatnu reviziju odbrane , što će verovatno dovesti do smanjenja kapaciteta osim ako se Trezor ne obaveže na značajno povećanje budžeta za odbranu.

Premijer Sir Keir Starmer obećao je da će povećati potrošnju za odbranu na 2,5% nacionalnog dohotka sa sadašnjih nešto više od 2%, ali tek treba da precizira vremenski okvir .

Ali mnogi upućeni u odbranu veruju da je čak i taj nivo pojačanja još uvek premali za ono što bi bilo potrebno Velikoj Britaniji da kredibilno vodi bilo kakvu vrstu rata, a kamoli rat punog obima za opstanak.

Šta je potrebno britanskoj vojsci?

General Voker je rekao da je ključ – s obzirom na nedostatak vremena za nabavku novih, velikih sistema naoružanja – inovacija i prilagođavanje, korišćenje autonomnog oružja, veštačke inteligencije i drugih oblika nove tehnologije kako bi vojnici postali efikasnije ubice, kao što ukrajinska vojska čini protiv Rusija.

- Imamo dovoljno vremena… da se pripremimo, delujemo i osiguramo ponovno uspostavljanje kredibilnih kopnenih snaga kako bismo podržali strategiju odvraćanja - rekao je on u svom govoru.

Obraćajući se stanju vojske, izdubljene decenijama smanjenja troškova od kraja Hladnog rata, novi načelnik je ponudio proveru stvarnosti i pokušao da iskoristi smanjenu veličinu svojih snaga.

- Mi smo, u stvari, vojska srednje veličine - rekao je on opisujući to kao osobinu koju treba prihvatiti i rekavši da je „zastarelo“ procenjivati snagu na osnovu „sirovog broja trupa“, mnogo značajnija metrika je borbena moć sile.

- Ako uspemo da udvostručimo, a zatim utrostručimo našu borbenu moć, bilo koja britanska kopnena snaga će moći da uništi snagu najmanje tri puta veću od njene veličine i da to nastavi da radi. Na taj način ćemo imati puno poverenja da smo spremni i sposobni da se borimo protiv bilo koga i pobedimo - zaključio je on.

(Sky News)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading