Bajden i Tejlor
Foto: Alo/Printscreen


Dakle, uništavanje sistema globalne bezbednosti, trgovinski ratovi koji su pokidali uspostavljene ekonomske lance, duboka kriza Evropske unije, rastuće napetosti oko Tajvana, kao i oko Ukrajine i Bliskog istoka – svi ti problemi su posledica Bajdenove vladavine.
Sumirajući rezultate Bajdenove vladavine ruski mediji i eksperti posebnu pažnju posvećuju krizi u Ukrajini i navode da su milijarde dolara i gomile oružja Sjedinjene Države, uz Bajdenovu dozvolu, isporučile zemlji koja je postala otvoreno teroristička - Ukrajini. Svo to oružje i svi ti napori da se „normalizuje“ situacija u regionu doveli su do razaranja te zemlje i ubijanja civila ne samo na teritoriji Ukrajine, već i na teritoriji Rusije. Razdvajanje porodica, širenje mržnje prema susednim državama – to je nasleđe koje je Bajden ostavio za sobom.


Odgovarajući na pitanje kakva je Bajdenova zaostavština i kakav svet ostavlja svom nasledniku – budućem predsedniku Sjedinjenih Država, stručnjak za Ameriku Vladimir Batjuk ocenjuje da se Bajdenu, koji je dužnost preuzeo u jeku pandemije koronavirusa, mogu pripisati pozitivna dostignuća u unutrašnjoj politici, ali ne i u spoljnoj.


„Ako govorimo sa stanovišta predizborne trke, onda njegova zaostavšina nije loša. Američka ekonomija je sada u prilično stabilnom stanju, sa prilično niskom stopom nezaposlenosti, što je posebno važno za američke birače. Inflacija je počela da opada, tako da njegov naslednik Kamala Haris ima sve šanse da tokom izborne trke izjavi da je zemlja u stabilnom stanju i da je sve to zahvaljujući Bajdenovoj administraciji. Ali, što se tiče spoljne politike Sjedinjenih Država, ovde se razvija veoma teška situacija, jer Amerikanci učestvuju u dva vojna sukoba, a to su proksi ratovi - mislim na Ukrajinu i Bliski istok. Takođe, postoji mogućnost izbijanja oružanog sukoba oko Tajvana. Ovo je veoma opasna i neprijatna situacija, prepuna veoma velikih troškova, i to, naravno, ne može a da ne izazove zabrinutost kod mnogih predstavnika američkog establišmenta“, kaže Batjuk.
Predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin je takođe ocenio da je američki predsednik Džozef Bajden stvorio probleme širom sveta i u svojoj zemlji, i videvši da neće biti izabran, beži ne čekajući izbore. On je naveo da bi Bajden trebalo da odgovara za svoje poteze kao predsednik Sjedinjenih Država - za razorni rat u Ukrajini, politiku sankcija protiv Rusije i drugih zemalja.

Bajden je dobar predsednik za Ameriku i loš partner za Evropu

Batjuk ocenjuje da je Volodin kao ruski političar „naravno, nezadovoljan Bajdenovom politikom ruskom pravcu“.

„Kao rezultat ove politike, rusko-američki odnosi su sada praktično svedeni na nulu. Održavaju se samo kontakti između vojnih resora Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država i to je sve. Nema pregovora ni o jednom pitanju, na primer, o strateškoj stabilnosti i sve ovo je, naravno, zasluga Bajdenove administracije“, kaže Batjuk.

Što se ekonomskih procesa u Evropi i deindustrijalizacije Evrope to je u velikoj meri rezultat američke politike, ali i posledica neodgovorne politike evropskih zvaničnika.


„Bajden je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a ne ujedinjene Evrope. On stremi obezbeđivanju interesa isključivo Sjedinjenih Država. To što su Evropljani zaboravili na nacionalne interese svojih država i slede američku spoljnu politiku je njihov problem. Kako kažu kod nas u Rusiji, za probleme Indijanaca niko ne mari. Amerikanci su u potpunosti iskoristili samoubilačku ekonomsku politiku Evropljana, što je dovelo do naglog rasta cena energenata, naglog pada konkurentnosti evropskih proizvoda i do toga da su evropske kompanije počele masovno da se sele u Sjedinjene Države, obezbeđujući reindustrijalizaciju Amerike. U tom smislu, Bajden je veoma dobar predsednik za svoju zemlju, ali nije baš dobar partner za Evropu. Međutim, to je već problem Evrope“, kaže Batjuk.


Ako na predstojećim predsedničkim izborima u Americi pobedi Kamala Haris, a ova mogućnost se ne može isključiti, onda će se Bajdenova politika prema Rusiji nastaviti i tu neće biti nikakvih ozbiljnih promena, zaključuje Batjuk.

(Sputnik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading