KRENULI BORBENI AVIONI Haos na nebu iznad Hrvatske
Shutterstock

Prava drama dogodila se na nebu iznad Hrvatske pre tri dana, kada se jedan avion nije odazivao na pozive kontrole leta, zbog čega su podignuti i borbeni avioni.

Avion "piper PA-24" je u nedelju oko 10.50 ušao u hrvatski vazdušni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon ponovljenih upita.

U presretanje jednomotornog aviona poslata je dežurna 191. eskadrila lovačkih aviona, koji je presreo "piper" i u okolini Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Ovaj je incident potvrdila i Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe.

"Dana 21. 7. 2024. avion registarske oznake UR-OTF ušao je u vazdušni prostor RH u 10.51 UTC na visini od 7.000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom aviona nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmerna radio-veza. U ovom trenutku nemamo proverenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim avionima. Avion je napustio zračni prostor RH u 12.11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama, obavešteno je Ministarstvo odbrane koji nadzire hrvatski vazdušni prostor u ovom kontekstu", naveli su.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radio-stanica spornog aviona bila je nameštena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa posadom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading