VRHOVNI SUD: Nezakonito obustavljen postupak protiv Zvicera, Kašćelana i Vujotića za pokušaj ubistva Vukotića
Printscreen

“Zahtev za zaštitu zakonitosti koji je Vrhovno državno tužilaštvo podiglo protiv rešenja Višeg i Apelacionog suda u predmetu protiv okrivljenog R.Z. i drugih, zbog krivičnog dela – stvaranje kriminalne organizacije, usvojen je odlukom Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je utvrđeno da su Viši i Apelacioni sud povrijedili zakon u korist okrivljenih”, navode u VDT-u.

Kako dodaju, Vrhovno državno tužilaštvo je, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i Zakonika o krivičnom postupku, podiglo zahtev za zaštitu zakonitosti protiv Rešenja Višeg suda u Podgorici od 9.10. 2023.godine kojim je, u postupku kontrole zakonitosti i opravdanosti optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, odlučeno da nema mjesta optužbi protiv tri pripadnika organizovane kriminalne grupe (Radoja Zvicera, Milana Vujotića i Slobodana Kašćelana) da su 2020. godine, kao saizvršioci, izvršili krivično delo – ubistvo u pokušaju, na štetu pripadnika druge organizovane kriminalne grupe, sada pokojnog (J.V).

“Rešenjem Višeg suda obustavljen je krivični postupak protiv trojice okrivljenih za navedeno krivično delo.

Zahtev za zaštitu zakonitosti podignut je i protiv odluke Apelacionog suda da se, kao neosnovana, odbije žalba Specijalnog državnog tužilaštva i porodice pokojnog oštećenog J.V”, napominju.

Kako navode, usvajanjem Zahteva za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud potvrdio je stav Vrhovnog državnog tužilaštva da su donetim odlukama Viši i Apelacioni sud bitno povredili odredbe krivičnog postupka iz Zakonika o krivičnom postupku i u korist okrivljenih povredili zakon.

“Zahtev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, Vrhovno državno tužilaštvo podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povređen zakon”, zaključuju u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading