tanjug 30.6
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Francuska policija je uhapsila ruskog TV kuvara pod sumnjom da je uključen u "veliki plan" da poremeti Olimpijadu u Parizu. Špijun, star 40 godina, uhapšen je nakon što su policajci mesecima pratili njegove aktivnosti i konačno upali u njegov stan u centru Pariza u nedelju. Tokom pretresa stana pronađen je dokument sa informacijama o ruskoj specijalnoj jedinici koja je podređena FSB-u. Francuska obaveštajna služba takođe je presrela telefonski razgovor 8. maja između njega i ruskog obaveštajnog agenta, tokom kojeg je osumnjičeni navodno izjavio "Francuzi će imati otvaranje ceremonije kakvo nikada nije viđeno".

Francuska policija je potvrdila da su uhapsili ruskog čoveka pod sumnjom da planira da destabilizuje Olimpijadu koja počinje za samo dva dana. Osumnjičeni se suočava sa optužbama za "deljenje obaveštajnih podataka sa stranom silom radi izazivanja neprijateljstava u Francuskoj", što nosi potencijalnu kaznu zatvora do 30 godina. Francuska vlada naredila je pretres stana osumnjičenog u nedelju, gde su pronađeni dokazi koji ukazuju da je "pripremao pro-ruske operacije kako bi destabilizovao Francusku" tokom Olimpijade.

Prema informacijama Le Mondea, osumnjičeni je stekao obuku kuvara u Parizu nakon što se tamo preselio 2010. godine i radio je u kuhinji u restoranu u ski centru sa Michelinovom zvezdom pre nego što se preselio u Pariz 2012. godine. Tokom 14 godina provedenih u Francuskoj, osumnjičeni je proveo vreme radeći na TV emisijama o kuvanju. U 2012. godini navodno je rekao svojoj gazdarici da će se vratiti u Rusiju da radi za vladu, putem emailova koje je video Le Monde. Francuski zvaničnici su mesecima pratili osumnjičenog, a sumnjiv telefonski razgovor presreli su nekoliko meseci ranije dok je putovao iz Bugarske.

Masivna bezbednosna operacija je pokrenuta uoči Olimpijade ovog meseca. Pariz 2024. trebalo bi da postane najčuvanije Olimpijske igre ikada, sa preko 60.000 policajaca i vojnika, dronovima, helikopterima i veštačkom inteligencijom za nadzor, nakon meseci rastućih bezbednosnih zabrinutosti. Više od 43 zemlje uključeno je u osiguravanje Olimpijade, a francuski zvaničnici tvrde da su "neviđene" operacije barem tri puta veće nego na Olimpijadi u Londonu 2012. Ministar unutrašnjih poslova, Gérald Darmanin, izjavio je da je preko milion ljudi provereno pred Olimpijadu.


Organizatori se pripremaju za sve mogućnosti tokom događaja, sa pretnjom terorističkih napada i protesta koji lebde nad Olimpijadom. Ovo dolazi nakon što je Pariz bio uzdrman nakon nedavnog haosa tokom izbora koji je video desetine hiljada sukobljenih političkih pristalica. "Mi smo ovde da osiguramo da sport ne bude korišćen za špijunažu, sajber napade ili kritikovanje, pa čak i laganje o Francuskoj i Francuzima", rekao je Darmanin.

(The Sun)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading