Rat u izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Najmanje 39.145 Palestinaca je ubijeno, a njih 90.257 je povređeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

Palestinska strana, takođe, tvrdi da su izraelske snage ubile ukupno 121 osobu na istoku Kan Junisa, dok su iz UN-a poručila da je samo u jednom danu raseljeno 150.000 Palestinaca iz tog grada.

Kraj bloga

Borelj: Besmislena izraelska zabrana UNRVA u Gazi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poziva Izrael da opozove svoju odluku da zabrani rad Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), nazivajući je besmislicom.

"Zabraniti UNRVA i označiti je kao terorističku, što ona nije, ciljanje je na regionalnu stabilnost i ljudsko dostojanstvo svih onih koji imaju koristi od rada agencije UN", naveo je Borelj. 

(Times of Israel)

 

 

IDF napreduju u Kan Junisu, tenkovi deluju u Rafi

Izraelske snage napreduju dublje u Kan Junisu na jugu Gaze, dok tenkovi IDF-a deluju u centru Rafe, izjavili su zdravstveni zvaničnici.

Stejt department: Bajdenova poruka Netanjahuu je da je vreme za prekid vatre

Američka poruka Izraelu na sastanku predsednika Džozrfa Bajdena sa premijerom Benjaminom Netanjahuom je da je vreme da se zaključi sporazum o prekidu vatre i za oslobađanje talaca u Gazi, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Imamo okvir za dogovor. Sada moramo da premostimo konačne razlike i postignemo dogovor kako bismo svi mogli da idemo napred", rekao je Miler.

(Times of Israel

Netanjahu i Bajden se sastaju sa porodicama američkih talaca

Porodice američkih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, sastaju se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i izarelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća.

(Times of Israel)

GORI AMERIČKA ZASTAVA USRED VAŠINGTONA! Hitno reagovala Kamala Haris

Netanjahu sa Bajdenom u Beloj kući

Premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na 50-godišnjoj podršci Amerike Izraelu.

"Radujem se što ću danas razgovarati sa vama i šta ćemo raditi u narednim mesecima", dodaje Netanjahu, napominjući da se poznaju 40 godina.

(Reuters)

Hercog sutra sa Makronom u Parizu

Predsednik Izraela Isak Hercog sastaće se sutra u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči ceremonije otvaranja OI, saopštila je Jelisejska palata.

Makron će "pozvati na postizanje hitnog i tajnog prekida vatre bez odlaganja da bi se omogućilo oslobađanje svih talaca" i isporuka pomoći u Gazi, ističe se u saopštenju.

Makron će takođe razgovarati sa Hercogom o naporima u borbi protiv antisemitizma i potvrdiće svoju posvećenost garantovanju bezbednosti izraelskih sportista na OI u Parizu.

(Times of Israel)

Brigade Kasam: Izraelske trupe eliminisane u eksploziji tunela u Rafi

Palestinski borci digli su u vazduh izraelske trupe nakon što su ih namamili u dva tunela u izbegličkom kampu Jabna u Rafi na jugu Gaze, saopštilo je vojno krilo Hamasa, brigade Kasam.

 

Palestinske vlasti: Od 7. oktobra u Gazi ubijeno 39.175 osoba

Od 7. oktobra u izraelskoj ofanzivi u Gazi poginulo je 39.175 osoba, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

 

UN: Palestinci i dalje primorani da beže ka jugu Gaze

Palestinci u devastiranom severnom delu pojasa Gaze, gde je protok humanitarne pomoći bio sporiji od drugih delova enklave usred izraelskih vojnih napada, i dalje su primorani da se sele na jug, navodi se Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

 

IDF: U protekla 24 časa uništeno 50 lokacija Hamasa u Gazi

Izraeleske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su više od 60 ciljeva gađali borbeni avioni, jurišni helikopteri i bespilotne letelice u Pojasu Gaze tokom protekla 24 časa, dok kopnene trupe nastavljaju operacije u Kan Junisu, Rafi i oblasti Necarim koridora.

 

Izvučena tela petorice talaca iz Gaze

Izraelske snage su u sredu pronašle tela pet talaca ubijenih u Hamasovom napadu 7. oktobra i od tada držane u Gazi, saopštio je IDF.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading