Hilandar
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Prema navodima, grčke vlasti uz pomoć policije planiraju da  izbace nepriznate monahe iz stare zgrade manastira Esfigmen. Takođe, pominje se da bi policija mogla intervenisati i u drugim manastirima na Svetoj Gori, a sve pod izgovorm da se sprema "kontrola grčkih vlasti" u monaškoj republici. 

Nepotvrđene informacije sugerišu da su iz Vašingtona stigli zahtevi za promenu statusa monaške republike, što bi značilo uklanjanje monaha kao glavnih autoriteta.

Za glavni "stožer otpora" pominju se rasčinjeni monasi manastira Esfigmen, koje je Vaseljenska patrijaršija proglasila za šizmatike. 

Ko su "monasi" manastira Esfigmen?

Monasi ovog manastira, poznati kao "ziloti", poznati po svojim radikalnim verskim uverenjima su u sukobu sa Vaseljenskom patrijaršijom zbog odbijanja da priznaju autoritet trenutnog patrijarha Vartolomeja. 

Patrijaršija ih je proglasila šizmaticima, što znači da su se odvojili od službenog pravoslavlja, što dalje znači da ih kao deo Pravoslavne crkve ne priznaje nijedna od pomesnih pravoslavnih crkva u svetu, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu. 

Sukob sa Vaseljenskim patrijarhom

Što se tiče sukoba, on datira još od 1970-ih kada su monasi manastira Esfigmen počeli da neosnovano optužuju Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja za ekumenizam i prestali da ga komemoriraju.

Situacija se dodatno pogoršala 2002. godine kada je patrijarh Vartolomej I proglasio te monahe šizmaticima.

Usledila je sudska odluka u Solunu kojom je naloženo da monasi napuste manastir, ali oni su odbili da se povinuju.

Godine 2005. Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije proglasila je monahe unutar Esfigmena nelegalnima i odobrila formiranje nove bratije pod duhovnim vodstvom arhimandrita Hrizostoma Katsulierisa.

Tužilac u Solunu je 2007. godine podigao optužnice protiv monaha za proneveru preko 150.000 evra, koji su pripadali manastiru.

U januaru 2017. godine, osam monaha iz stare zajednice Esfigmena, uključujući igumana Metodija, osuđeno je u odsustvu na zatvorske kazne zbog podsticanja nasilja i bacanja Molotovljevih koktela na policiju tokom incidenta u julu 2013. godine u Kariesu, prestonici Atosa.

U aprilu 2019. godine, monasi koji su okupirali zgrade manastira Esfigmen proglašeni su za bespravne stanare od strane Vaseljenske patrijaršije i Svete zajednice Svete Gore, i osuđeni na šest meseci zatvora s uslovnom kaznom od tri godine zbog prevare protiv grčke države.

Oni su nezakonito bili oslobođeni od plaćanja poreza na dodatu vrednost, pretvarajući se da su redovna uprava manastira koristeći ime i pečat Svetog Manastira Esfigmen.

Iako su se u medijima pojavile brojne informacije o navodnom nasilnom delovanju grčkih vlasti protiv monaha na Svetoj Gori, na osnovu dostupnih činjenica nema potvrde za ovakve tvrdnje niti ima verodostojnih dokaza koji bi potvrdili da se sprema napad na manastir Hilandar. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading