nebenzja
Foto: EPA/EPA-EFE/SARAH YENESEL

Ovo je rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Ranije je zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud, na sednici Saveta bezbednosti, optužio Rusku Federaciju da čini malo na poboljšanju humanitarne situacije u Gazi, a pomenuo je i krizu u Ukrajini , rekavši da Rusija „ne pomaže u rešavanju humanitarne krize, ona ih stvara.”

"Ubilačko vređanje Rusije"

Ruski stalni predstavnik je, posle napada američkog kolege, primetio da se čini da „uživa u svojoj, kako mu se čini, ubilačkoj vređanjem Rusije“.

Istovremeno, Nebenzja je napomenuo da je Ruska Federacija „veoma zahvalna” predstavniku SAD za jasnu ilustraciju kakav je učinak države koja tvrdi da je odgovoran međunarodni igrač ili „samoproglašeni trener svih međunarodnih igrača - ne bi trebalo da izgleda".

- Kada bi Sjedinjene Države potrošile čak i delić onoga što potroše na snabdevanje žarištima oružja na humanitarnu pomoć Gazi i drugim regionima kojima je potrebna, od milijarde dolara na oružje za Izrael , uključujući 6,5 milijardi (dolara) posle 7. oktobra, naš svet bi bio drugačiji. I desetine milijardi dolara za oružje koje ubija hiljade Palestinaca i Ukrajinaca -  rekao je ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN.

Nebenzja je takođe pomenuo „nesposoban projekat” američkog pristaništa u Gazi, opisujući ga kao „remek delo pontonske arhitekture”.

- Rusija pruža humanitarnu pomoć Palestini i kroz Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija - zaključio je on obraćajući se američkoj delegaciji.

"Isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje"

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO- a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat, prenosi RIA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading