finska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nedavni niz od 11 pokušaja provala na vodotornjima i postrojenjima za prečišćavanje vode duž južne obale Finske, u gradovima poput Porvooa i Helsinkija, izazvao je ozbiljne zabrinutosti o potencijalnom učešću ruskih snaga u novom obliku hibridnog ratovanja. Zategnuti odnosi Finske sa Rusijom, pogoršani invazijom Ukrajine 2022. godine, a dodatno pogoršani članstvom Finske u NATO-u, podstakli su spekulacije o motivima iza ovih sigurnosnih provala. Iako finske vlasti još uvek nisu uhvatile osumnjičene ili definitivno pripisale provalama nevojne ruske akcije, implikacije ovih incidenata su uznemirujuće.

Koncept nevojne agresije, usavršen od strane Rusije, ilustruje se ovim prikrivenim upadima u vodnu infrastrukturu Finske. Ovo nije delo običnih kriminalaca, kako ističe penzionisani brigadni general Pekka Toveri, bivši šef finske vojne obaveštajne službe. Potencijal provalnika da manipulišu vodosnabdevanjem i seju javni strah usklađuje se sa strateškim ciljevima sive zone agresije Rusije, osmišljenim da izazovu anksioznost i nesigurnost. Odsustvo dokaza koji ukazuju na počinioce malo doprinosi otklanjanju sumnji u istočno učešće, posebno imajući u vidu nedavne geopolitičke tenzije.

Učešće Rusije u cyber napadima na bolnice, logistiku, i sumnjivo mešanje sa podvodnim kablovima u regionu Baltičkog mora dodatno naglašava višedimenzionalnu prirodu hibridnog ratovanja. Potencijal državno podržanih aktera da ugroze kritičnu infrastrukturu, uključujući sisteme za vodosnabdevanje, ima globalne implikacije, kao što pokazuju slični incidenti u Sjedinjenim Državama u kojima su učestvovali kineske i iranske cyber grupe.

Privlačnost ciljanja sistema za snabdevanje vodom i odvodnjavanje leži u njihovom statusu kao ključnih komponenti infrastrukture. Podložnost ovih sistema cyber upadima predstavlja opipljivu pretnju javnom zdravlju i sigurnosti, prevazilazeći konvencionalne oblike ratovanja. Mogućnost kontaminirane vode za piće, bilo direktno povezane sa Rusijom ili ne, predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost i ističe evolutivnu prirodu modernog ratovanja.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading