kamala
Foto: EPA/EPA-EFE/TING SHEN / POOL

Donald Tramp i njegov politički tim proveli su skoro dve godine u krojenju kampanje za poraz starog belog predsednika koji je upadljivo krh i za koga je većina Amerikanaca rekla da sumnja da može da izdrži još jedan mandat.

Ali, odjednom, Tramp se suočava sa potpuno drugačijim protivnikom: potpredsednicom koja je crnkinja, skoro 20 godina mlađa, i koja unosi novu neizvesnost u ono što je bila izuzetno statična trka.

Donald Tramp

Shutterstock

 

 

Saveznici potpredsednice SAD Kamale Haris, piše "Njujork tajms", već su objavili da će ona voditi kampanju u pravcu "tužilac protiv zločinca", ističući njeno iskustvo kao tužioca i naglašavajući činjenicu da je Tramp optužen u više jurisdikcija i osuđen za 34 krivična dela.

Pristup "tužioca protiv prestupnika" mogao bi da se dopadne neodlučnim glasačima koji su bili ljuti i na Trampa i na predsednika Džoa Bajdena.

Za sada, mnogi su oduševljeni zbog odluke da Haris bude kandidat za predsednika umesto Bajdena. To se vidi i po anketama, koje pokazuju da smanjuje zaostatak za Trampom. Istraživanje "Volstrit žurnala" od petka pokazuje da Tramp sad ima 49 posto u odnosu na njenih 47. Isti medij je ranije ovog meseca izvestio da Tramp vodi sa 48 posto u odnosu na Bajdenovih 42 posto.

Republikanci, nakon što su u početku bili zatečeni zbog istorijskog saopštenja Bajdena, sada preusmeravaju "vatru" na novog potencijalnog kandidata.

Trampova istorija napada na žene

Tramp ima dugu istoriju napadanja ženskih rivalki i kritičara po ličnoj osnovi - obično ih opisuje kao mentalno nestabilne ili im daje ružne epitete. On je Angelu Merkel, bivšu nemačku kancelarku, nazvao "tom ku*kom" pred zvaničnicima u svojoj administraciji dok je bio predsednik, prema knjizi "Samo ja to mogu da popravim” novinara "Vašington posta" Kerol Leonig i Filipa Rukera. Trampova upotreba fraze kasnije je potvrđena za "Njujork tajms".

U slučaju Kamale Haris, prezir se ispoljava i javno i privatno. Tramp je rekao da ona "govori u rimi" – što je podrugljiva referenca na njene rečenice koje su postale viralne na društvenim mrežama.

Tramp ju je javno opisao kao "gadnu", "ludu" i "lažljivu", ismevao joj se, pogrešno izgovorio njeno ime i promovisao lažnu tvrdnju da po ustavu ne ispunjava uslove da bude potpredsednica.

BBC navodi da Tramp ima tri oblasti na koje je fokusirao svoje napade na Harisovu.

Naziva je "radikalnim" levičarem

Muke neuspešne kampanje Harisove za predsedničku nominaciju demokrata 2020. dobro su dokumentovane. Oni uključuju nedostatak jasnih poruka, kampanju punu unutrašnjeg neslaganja i kandidata koji je bio sklon nespretnim intervjuima i gafovima.

Međutim, nešto drugo se dogodilo tokom predsedničke kandidature tadašnje senatorke. Ona je – kao i mnogi kandidati u toj trci – oštro krenula ulevo, kako bi bila više u skladu sa demokratskim primarnim biračima.

- Bio je veliki pritisak na te momke iz baze aktivista. Kada se takmičite na predizborima, vaši politički prioriteti su veoma različiti od sprinta do cilja na opštim izborima - rekao je Met Benet, izvršni potpredsednik za javne poslove u "Trećem putu", centrističkom demokratskom trustu mozgova.

Tokom 2019. – u debatama i intervjuima – Harisova je podržala ukidanje privatnog zdravstvenog osiguranja, sistem koji vodi vlada. Ona je pohvalila reformu policije, uključujući preusmeravanje budžeta za sprovođenje zakona na druge prioritete. Podržala je dekriminalizaciju ulaska bez dokumenata u SAD i bavila se ukidanjem Ajsa (Ice), agencije za imigraciju i carinu. Podržala je sveobuhvatno ekološko zakonodavstvo Novi Zeleni dogovor (Green New Deal) i podržala zabranu frakiranja i bušenja na moru.

Sada bi ti njeni stavovi mogli da joj odmognu u dobijanju sve veće podrške među glasačima.

Tramp je objavio video sa Harisovom, koja uključuje mnoge politike koje je podržavala u tom periodu i napisao: "Upoznajte radikalnu Kamalu Haris iz San Franciska"

Konzervativni komentator Met Volš nazvao je to "nacrtom" kako da se napadne potpredsednica.

- Ona može da tvrdi, što je tačno, da dobri lideri menjaju svoj stav o politici, ali da ne menjaju svoje principe. Nijedan od njenih principa se nije promenio - rekao je Benet, demokratski strateg iz "Trećeg puta".

Ako to ne učini ubedljivo, mogla bi da izgubi podršku nezavisnih i neodlučnih birača koji će odrediti ishod izbora u ključnim kolebljivim državama.

Povezivanje Harisove sa Bajdenovim dosijeom

Ankete pokazuju da se kampanja Bajdena mesecima koprcala. Njegova imigraciona politika bila je nepopularna, a iako se inflacija smanjila i ekonomija bila u porastu, birači su ga i dalje krivili za veće cene. Njegova stalna podrška Izraelu u ratu u Gazi smanjila je njegovu podršku među mladim glasačima.

Haris, u svojoj ulozi potpredsednice, barem će donekle biti vezana za celokupnu evidenciju trenutne administracije - i za dobre i za loše stvari.

Povezivanje Harisove sa Bajdenovim dosijeom

Ankete pokazuju da se kampanja Bajdena mesecima koprcala. Njegova imigraciona politika bila je nepopularna, a iako se inflacija smanjila i ekonomija bila u porastu, birači su ga i dalje krivili za veće cene. Njegova stalna podrška Izraelu u ratu u Gazi smanjila je njegovu podršku među mladim glasačima.

Haris, u svojoj ulozi potpredsednice, barem će donekle biti vezana za celokupnu evidenciju trenutne administracije - i za dobre i za loše stvari.

Još 2004. godine, demokratski kandidat Džon Keri hvalio se da je odlikovani veteran Vijetnamskog rata, kao dokaz da će biti efikasan vrhovni komandant tokom rata u Iraku. GLasivita je predvodio seriju reklama za napade u kojima se dovode u pitanje patriotizam i herojstvo Kerija, sa mornarima koji su služili sa njim u mornarici u Vijetnamu.

To je dovelo do izraza "brzo plovidba" – što znači razoružati kandidata napadom na njihovu percipiranu snagu.

I izgleda da se Trampova kampanja sprema za napade na deo karijere Harisove kada je bila tužilac.

S jedne strane, oni je kritikuju zbog toga što je previše oštra – posebno prema crncima za zločine protiv droge – u pokušaju da potkopa podršku njene baze. S druge strane, oni navode slučajeve u kojima je Harisova ili odlučila da ne goni ili je dozvolila uslovni otpust pojedinaca koji su počinili nove zločine.

Varoga priznaje da su demokrate promašile svoj odgovor na napade na Kerija 2004. godine, ali kaže da su naučili lekciju i da će Harisova biti spremna za napad.

- Ako Lasivita misli da će ponovo prevariti ceo demokratski establišment, može da živi sa tom zabludom i da izgubi - rekao je on.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading