RAKETAMA ĆE TREBATI 10 MINUTA DO RUSIJE Putin jezivim obećanjem odgovorio na direktne pretnje Zapada
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Rusija će se smatrati slobodnom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa ako SAD postave rakete u Nemačku, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju mornarima na paradi povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu.

Ranije ovog meseca, SAD i Nemačka su objavile planove za razmeštanje preciznih raketnih sistema dugog dometa u Evropi.

Prema zajedničkom američko-nemačkom saopštenju za štampu od 10. jula, SAD će „početi sa epizodnim raspoređivanjem dugoročnih vatrenih sposobnosti svoje višedomenske operativne grupe u Nemačkoj 2026.

RAKETAMA ĆE TREBATI 10 MINUTA DO RUSIJE Putin jezivim obećanjem odgovorio na direktne pretnje Zapada

Foto: YouTube printscreen

 

Putin je ovu najavu nazvao „vrednom pažnje“, jer će takvo raspoređivanje staviti važne ruske državne i vojne objekte, administrativne i industrijske centre, kao i odbrambenu infrastrukturu u doseg oružja.

On je napomenuo da bi vreme leta takvih raketa do ciljeva na ruskoj teritoriji bilo oko deset minuta, a da bi mogle biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama.

„Ova situacija podseća na događaje iz Hladnog rata u vezi sa razmeštanjem američkih raketa srednjeg dometa u Evropi“, rekao je Putin.

On je rekao da iako je Rusija već dugo napustila Hladni rat u prošlosti, SAD „nisu uzvratile“.

Predsednik RF je upozorio da će Rusija u skladu sa tim odgovoriti ako SAD završe sa planom raspoređivanja raketa.

„Preduzećemo recipročne mere za postavljanje (ovih sistema), uzimajući u obzir akcije SAD i njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta“, obećao je Putin.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading