vagner
Foto: Printscreen/Telegram printskrin/RIA Novosti

Pobunjenički pokret, Stalni strateški okvir za mir, bezbednost i razvoj (CSP-PSD), saopštio je u subotu da je zaplenio oklopna vozila, kamione i tankere u borbama u pograničnom gradu Tincauatenu u četvrtak i petak.

Pobunjenička grupa je takođe saopštila da je oštetila helikopter koji se srušio u gradu Kidal, stotinama kilometara dalje.

Malijska vojska je u saopštenju navela da su dva vojnika poginula, a 10 povređeno. Jedan od njegovih helikoptera srušio se u petak u Kidalu tokom rutinske misije, ali niko nije poginuo, navodi se u saopštenju.

Nekoliko ruskih vojnih blogera izvestilo je u nedelju da je najmanje 20 iz grupe Vagner ubijeno u zasedi blizu granice sa Alžirom.

„Zaposleni u Vagner PMC (Grupi), koji su se kretali u konvoju sa vladinim trupama, ubijeni su u Maliju... Neki su zarobljeni“, rekao je istaknuti ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime Vor Gonzo. Novinski kanal Baza Telegram, koji ima veze sa ruskim bezbednosnim strukturama, izvestio je da je najmanje 20 Vagnerovih boraca ubijeno. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje blogera.

CSP je u drugom saopštenju u nedelju naveo da se borio i pobedio bataljon malijske vojske koji je podržavao Vagner.

U njemu se navodi da je neprijatelj "uništen" i da je nekoliko vojnika i plaćenika koji su preživeli borbu zarobljeno. Sedam boraca je poginulo, a 12 povređeno, dodaje se.

Vagner je igrao istaknutu ulogu u nekim od najžešćih borbi ruskog rata u Ukrajini, ali je njena budućnost dovedena u pitanje kada je njen vođa Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u avgustu, dva meseca nakon što je vodio kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta.

(Rojters)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading