Redžep Tajip Erdogan
Foto: EPA/EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turska može da "uđe" u Izrael kao nekada u Libiju i Nagorno-Karabah, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan na sastanku ogranka vladajuće stranke u provinciji Rize, a njegov govor je prenela lokalna televizija.

Šef države je konstatovao dostignuća turske odbrambene industrije, ali, prema njegovom mišljenju, da su ona bila značajnija, Izrael „ne bi učinio Palestini ono što je uradio“.

„Moramo da ostanemo jaki. Kako smo ušli u Karabah, kako smo ušli u Libiju, tako ćemo i sa njima. Ne postoji ništa što ne možemo da uradimo“, naglasio je Erdogan.

vojska

Foto: Shutterstock

 

Ankara je od samog početka osudila akcije Tel Aviva u Pojasu Gaze, optužujući ih za masovna ubistva palestinskih civila. Ona je više puta pozivala na prekid vatre i takođe je vršila pritisak na jevrejsku državu u tom cilju.

Tako je početkom maja tursko ministarstvo trgovine najavilo potpuni prekid trgovine sa Izraelom. Pre toga, Ankara je ograničila izvoz 54 podgrupe robe, ali je IDF nastavio vojne operacije u Gazi.

Osim toga, u sredu, 24. jula, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se američkom Kongresu. Ovo nije izazvalo samo antiratne proteste na Kapitolu, već i oštre kritike turskih političara, uključujući Erdogana, koji je šefa izraelskog kabineta nazvao kasapinom, „na čijim je rukama krv 150.000 stanovnika Gaze“.

(RIA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading