ruska vojska
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press, ilutracija

Strahuje se od eskalacije sukoba na granici Izraela i Libana nakon raketnog napada na Golansku visoravan.

Izrael tvrdi da je za napad odgovoran Hezbolah i najavljuje odmazdu. Istovremeno, Hezbolah je negirao odgovornost i preventivno se povukao sa juga Libana očekujući izraelski udar.

Blog uživo

U izraelskom napadu na južni Liban ubijen pripadnik Hezbolaha

U napadu izraelske bespilotne letelice u okolini grada Šakra, na jugu Libana, danas su poginule dve osobe, a ranjeno troje, uključujći i dete, saopštila je libanska civilna odbrana, dok je Hezbolah naveo da je u tom napadu ubijen njihov pripadnik.

Hezbolah je saopštio da je poginuo Abas Salami, pa je broj ubijenih pripadnika te grupe od početka rata u Gazi porastao na 383, preneo je Tajms ov Izrael.

Izrael izražava sumnju da će posrednici preneti Hamasu ažurirani izraelski predlog

Izrael izražava sumnju da će ažurirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre sa Hamasom u Pojasu Gaze, koji je Izrael u subotu predao Beloj kući, posrednici preneti Hamasu zbog fundamentalne promene u tom predlogu, javili su izraelski mediji pozivajući se na neimenovanog visokog izraelskog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da je mala verovatnoća da će ažurirani predlog proći kod posrednika i da će oni pristati da ga proslede Hamasu zbog fundamentalne promene u tom predlogu, prenosi Kanal 12. 

On je naveo da je predlog ažuriran na preporuku administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ažurirani predlog zahteva uspostavljanje inspekcijskog mehanizma kako bi se osiguralo da borci palestinske militantne grupe Hamas ne mogu da se kreću na sever Pojasa Gaze, kao i da izraelske snage ostanu na granici Gaze i Egipta poznatoj kao Filadelfijski koridor tokom prve faze sporazuma, javio je Kanal 12, a prenosi Tajms ov Izrael.

U ažuriranom predlogu takođe se insistira na tome da Izrael dobije spisak svih živih talaca koje će Hamas osloboditi u okviru sporazuma.     

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je u nedelju uveče da će se razgovori o sporazumu za oslobađanje talaca nastaviti u narednim danima, nakon što se direktor izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea vratio sa sastanaka u Rimu sa najvišim pregovaračima iz SAD, Egipta i Katara o ažuriranom predlogu. 

(Times of Israel) 

IDF: Pogođeno više od 35 ciljeva širom Gaze, u Kan Junisu i Rafi eliminisano nekoliko terorista

Izraelski borbeni avioni i dronovi pogodili su proteklog dana više od 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, uključujući "određen broj terorista u Kan Junisu i Rafi na jugu palestinske enklave", saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da su među pogođenim ciljevima "ćelije naoružanih terorista, zgrade koje koriste terorističke grupe i druga infrastruktura.

Ističe se da izraelske trupe nastavljaju napredovanje u Kan Junisu i Rafi na jugu Pojasa Gaze.

IDF kaže da su trupe 162. divizije ubila nekoliko naoružanih napadača u borbama iz blizine i usmeravajući vazdušne napade u Rafi u prethodna 24 sata.

"Mnogo više terorističkih operativaca je ubijeno u sukobima i vazdušnim napadima tokom operacija 98. divizije u Kan Junisu", dodaje IDF.

(Times of Israel) 

Izrael je artiljerijom granatirao 15 naselja u Libanu

Izraelska vojska gađala je tešku artiljeriju u 15 gradova u istočnom i južnom Libanu nakon pretnji libanskom pokretu Hezbolah, koji je Izrael okrivio za granatiranje Golanske visoravni u subotu, javio je libanski TV kanal Al-Manar.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da Izrael neće ostaviti bez odgovora napad na Golansku visoravan, prenosi RIA.

"Jedna osoba poginula, a četiri su ranjene"

Izvještaji libanskih medija navode da je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene u izraelskim vazdušnim napadima na automobil i motocikl u južnom Libanu, između gradova Mais al-Jabal i Shakra.

IDF još nije komentarisao ove izveštaje.

(Times od Israel)

Hezbolah negira odgovornost za raketni napad 

Hezbolah negira odgovornost za raketni napad na selo na Golanskoj visoravni, dok Izrael i SAD tvrde da je napad, u kojem je poginulo 12 osoba, počinila ta militantna grupa. Napad je osudila i Velika Britanija.

"Turska bi mogla da uđe u Izrael"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da bi Turska mogla da uđe u Izrael da bi pružila podršku Palestincima, iako nije precizirao o kakvoj bi intervenciji moglo da bude reči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading