poplave
Foto: EPA/EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un predvodio je napore da spasu i evakuišu stanovnici područja pogođenih jakom kišom i rizikom od poplava, javlja Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Saopšteno je da je Kim Džong Un posetio područja pogođena poplavama u gradu Sinuiju i okrugu Uiju, u provinciji Pjongan.

Kako je saopštila KCNA, 27. jula je u severnim regionima zemlje bilo rekordnih obilnih padavina, usled čega je vodostaj reke Amnok značajno premašio opasan nivo. Kao rezultat toga, više od pet hiljada stanovnika bilo je izolovano u područjima koja su u opasnosti od poplava.

- Drug Kim Džong-un je lično vodio spasavanje i evakuaciju stanovnika područja pogođenih jakom kišom i prepunom rizika od prirodnih katastrofa - izvestila je KCNA.

Lider DNRK je odmah naredio rukovodstvu partije, vlade i vojnih resora da se na lice mesta pošalju više od 10 helikoptera Vazduhoplovnih snaga Korejske narodne armije i razna spasilačka plovila mornarice i granične straže.

Kim Džong Un je pregledao napredak spasilačkih radova i naredio da se spasenim stanovnicima pruži sva moguća medicinska pomoć kako ne bi doživeli „i najmanju neprijatnost“.

- U razgovoru sa komandantima i pilotima vazduhoplovnih odreda, Kim Džong Un... je više puta isticao da je neophodno spasiti sve ljude bez izuzetka i nekoliko puta je organizovao izviđački let u područja gde je spasavanje stanovništva već bilo završeno - piše KCNA.

Više od 4.200 stanovnika je navodno spašeno „za samo četvrt dana“, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading